Dijelovi svijeta gdje vam brak i razvod ne bi pali na pamet

Svijet 25. okt 201519:53 > 20:04
Pixabay.com / Ilustracija

Koncept braka nije isti na svim krajevima svijeta, nego ovisi od zemlje do zemlje. To je stara vijest, ali poimanje braka, pogotovo ako je riječ o njegovom raskidu je tema kojoj je potrebna čitava nova studija.

Logika nam nalaže da se koncept braka mijenja ako razvod ima posebna pravila. Neke države se i dalje pate sa pravilnikom o razvodu koji datira iz davnih vremena, a samim tim i ljude koji žele razvod tjera da razmisle ponovo. Neke zakoni o razvodu spriječavaju da se žene opće, a mi vam u nastavku donosimo 10 najčudnijih i najbizarnijih Zakona o razvodu širom svijeta.

Neki od onih koje ćemo navesti su ukinuti, ali i dalje postoje tragovi o njima, zbog kojih se moramo pitati kako li je bilo živjeti nekim ljudima?

1. Saudijska Arabija
U ovoj zemlji žena stiče pravo da zatraži razvod od muža ukoliko joj on ne donosi svježu kafu svako jutro. Znamo da žene vole jutarnju rutinu, kao i muškarci, ali nije li ovo pomalo “prejednostavno”?

Ovo je samo klauzula u zakonu, jer su brakorazvodne parnice prava rijetkost u ovoj kraljevini.

2. Hong Kong
U ovom dijelu Kine koji ima posebnu vrstu autonomije dio Zakona o razvodu je povučen iz drevnih običaja. Tako da surpuga ima pravo ubiti muža ukoliko ga uhvati u prevari. Ako se već odluči na “zakonom predviđenu kaznu” ima ga pravo ubiti samo golim rukama, nikako hladnim ili vatrenim oružjem.

3. Samoa
U ovoj državi je tehnički legalno da žena podnese zahtjev za razvod ako njen muž zaboravi na njen rođendan. Koliko bi vas bilo samci da ste muškarac koji živi u ovoj zemlji?

4. Škotska
Do 1939. godine ukoliko ste bili intimni sa nekom ženskom osobom, morali ste je oženiti.

5. Savezna država Kansas
Sasvim je legalno podnijeti zahtjev za razvod ukoliko se muški supružnik i majka od supruge ne slažu.

6. Kuvajt
Drevni zakon u Kuvajtu nalaže da muškarac može biti uhapšen samo ako senzualno pogleda drugu ženu. Zabranjeno mu je da sa “požudom” gleda i ženski rod životinja. Zbog čega su u zakon uveli ovaj dio oko životinja pitamo se svi, šta se to znalo dešavati kroz historiju ove zemlje?

7. Savezna država Colorado
Ovaj dio SAD-a uključujući i Hartford je vlasnik do sada najčudnijeg dijela u zakonu o bračnim partnerima. Naime, muškarac može prenoćiti u zatvoru ako se namrtštri na suprugu nedjeljom. Ostalim danima u sedmici je to uredu, valjda?

8. Savezna država Južna Carlina
U suštini, vas kao muškarca mogu krivično goniti ako zaprosite djevojku i ne vjenčate se s njom. Lažna prosidba ili odustajanje od braka podliježe “uvredi protiv morala i pristojnosti”, i tehnički time vrijeđate i samog Isusa Krista. Definitvno država u kojoj djevojci ne želite reći “udaj se za mene”.

9. Aboridžanski zakon u Australiji
Tradicionalno, ako aboridžanska žena želi razvod, mora se potruditi da ga ubijedi. S druge strane, ako to ne uspije, može otići i udati se za drugog muškarca, čime je njen prvi brak automatski poništen.

10. Delaware, SAD
Poništenje braka u Delawareu obje strane mogu tražiti ukoliko bred bračnim sudijom kažu da su u zajednicu stupili “iz opklade ili šale”. Pa koliko je ovakvih brakova bilo ako je država morala uvesti zakon kojim se to odobrava?

Vjerovatno negdje u svijetu postoje i čudniji primjeri iz prava, ali ovo su najveće poslastice koje smo uspjeli pronaći. Koliko će parova, koji planiraju brak čitati ovaj tekst i izraziti sreću što ne žive na ovih deset lokacija? Ili, ako ovaj tekst čitate negdje na Balkanu, potražite čudne zakone u vašim zemljama, sigurno ih ima. U svakom slučaju, ako ste u Coloradu, ne govorite djevojkama da se udaju za vas!