Turkish Airlines otkazao današnje letove u Sharm el-Sheikh

Svijet 05. nov 201522:18 > 22:20
Reuters/Michael Dalder

Aviokompanija Turkish Airlines otkazala je današnje letove u Sharm el-Sheikh u Egiptu iz sigurnosnih razloga.

Uprava kompanije je saopćila da su otkazani letovi iz i prema turističkoj destinaciji Sharm el-Sheikhu iz sigurnosnih razloga.

Kompanija je donijela odluku o otkazivanju letova nakon pada ruskog aviona u subotu kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

U avionu, koji je letio iz Sharm el-Sheikha, popularne destinacije za ruske turiste, prema Sankt Petersburgu, nalazilo se 217 putnika i sedam članova posade.

Ranije su postojale tvrdnje kako su avion oborili militanti ISIS-a koji su aktivni na tom području Egipta.

Vlada Velike Britanije sinoć je također zbog sigurnosnih razloga obustavila avionske letove ka i iz egipatskog grada na obali Crvenog mora Sharm al-Sheikha.

Šef britanske diplomacije Philip Hammond je za BBC izjavio da je danas u Sharm al-Sheikh trebalo biti realizovano 19 redovnih letova, ali da je i dalje na snazi sinoćnja zabrana letova, što je zabrinulo turiste koji se nalaze tamo. U Sharm al-Sheikhu se već nalazi delegacija britanskih eksperata i zvaničnika koji pomažu u uspostavi bolje sigurnosti na aerodromu.

Vlada Velike Britanije je sinoć saopćila da postoji mogućnost da je nedavna nesreća i pad ruskog putničkog avona na Sinaju izazvan bombaškim napadom i zbog toga zabranila sve letove u tu regiju.