Napadač iz San Bernardina imao kontakte u Al Qaedai

Svijet 05. dec 201508:12 > 08:32
Reuters

Napadač iz San Bernardina Syed Farook imao je kontakte s osobama iz najmanje dvije militantne islamističke organizacija uključujući sirijsku Nusra Frontu povezanu s Al Qaedom, objavio je u petak Los Angeles Times, navodeći savezne pravosudne funkcionere.

Dužnosnik je iznio da su postojali kontakti “neke vrste” između Farooka i osoba iz Nusra Fronte te radikalne skupine Al Shabab u Somaliji, piše LA Times. Još je nejasno kojeg tipa su bili kontakti i s kim je kontaktirao, objašnjava list. Istraga o pucnjavi u kojoj je u Kaliforniji 14 ljudi izgubilo život prekvalificirana je u petak u istragu o “terorističkom činu”, objavio je američki FBI.

“Odsad taj užasni događaj istražujemo pod pretpostavkom da je posrijedi teroristički čin. Imamo dokaze da je (napad) počinjen nakon pomne pripreme”, rekao je David Bowdich, dužnosnik FBI-evog ogranka iz Los Angelesa. Pokolj na božićnom domjenku u Kaliforniji počinio je muslimanski bračni par koji se radikalizirao, a žena je prisegla odanost džihadističkoj skupini tzv. Islamskoj državi (ISIS), objavili su petak mediji pišući o obratu u istrazi.