SAD potrošile 150 miliona dolara na vile u Afganistanu

Svijet 06. dec 201510:02 > 10:05
morgueFile

Isti ured, koji pripada Ministarstvu odbrane koji je potrošio 43 miliona dolara da izgradi gasnu stanicu, potrošio je blizu 150 miliona američkih dolara novca poreznih obveznika na luksuzne privatne vile sa privatnim obezbjeđenjem u Afganistanu između 2010. i 2014. godine, piše Business Insider.

John Sopoko pisao je Sekretarijatu odbrane, gdje je pitao Ashtona Cartera, šefa Specijalnog inspektorata za afganistansku rekonstrukciju (SIGAR) zbog čega se petina budžeta troši na eksterne rezidencije u Kabulu za pet do 10 uposlenika?

Task Force For Business and Stability Operations (TFBSO) bi umjesto toga trebale živjeti u bazama vojske SAD-a u Afganistanu, čime bi se uštedile desetine, možda i stotine miliona dolara poreznih obveznika.

U obrazloženju, Ashton Carter je kazao da osoblje koje živi u tim vilama zapravo želi da zadrži “slobodu kretanja”, mada Sopko i dalje ne vidi poentu u rentanju ili kupovini privatnih posjeda sa privatnim obezbjeđenjem.

SIGAR je ranije gasnu stanicu platio 43 miliona dolara, što je cijena 140 puta veća od osnovne, a potrošeno je i 242 miliona dolara na miniranje, te naftne i plinske projekte koji su suštinski zaključali već postojeće strategije za održavanje industrije.

Sopoko tvrdi da je svaka od vila luksuzno spremljena, dobro osigurana i poklapa se apsolutno sa svim standardima zapadnjačkog luksuza. Hrana se pravi na posebnim mjestima, doprema se u privatne vile, a Sopko je izrazio sumnju da je to sve naredba Paula Brinkleyja, bivšeg zamjenika Sekretara odbrane, i TFBSO-ovog prvog direktora.

Iako Brinkley više ne radi za Vladu SAD-a, očigledno još uvijek stoji njegova izjava da “gdje god da je to moguće, treba izbjeći zavisnost o vojsci”, navodi Sopoko u pismu.

S druge strane, budžet Pentagona nikada nije preispitan niti je ikada dolazio u pitanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.