Uložio 40 dolara, danas ima imperiju od šest milijardi

Svijet 21. jan 201618:21 > 18:34
Facebook

Daymond John, ili poznatiji kao privatni investitor na reality showu koji se prikazuje na ABC televiziji Shark Tank odrastao je uz samohranu majku u Queensu, New York. Za CNN je ispričao priču kako je od 40 dolara napravio imperiju koja vrijedi šest milijardi.

Često je “buljio” u nebodere Manhattana, koji je njujorški simbol za uspjeh i ambiciju, pogotovo Empire State Building.

Danas se kancelarije njegove firme nalaze na 66. spratu jednog od najvećih i najpoznatijih nebodera na svijetu.

“Ja sam proizvod ovog grada. Naučio me kako da se borim”, kazao je John.

Prije nego što je postao poznat i izvan granica SAD-a, odnosno prije showa Shark Tank, John se obogatio kao idejni tvorac modne marke FUBU, koju mahom nose reperi i pripadnici urbane “gerile”.

U džepu je imao 40 dolara i staru šivaću mašinu koju je dijelio sa majkom.

Kasnih 80. godina osjetio je da će hip-hop kulutra rasti, jer je to bio način da afroamerička zajednica glasno kaže svoj stav.

“Počeli su komunicirati kroz rime, repali su o svojim snovima, nadama i borbi u siromašnoj zajednici. Muzika je bila njihov izražaj”, prisjeća se.

Počeo je proizvoditi majice kratkih rukava koje su privlačile mlađe osobe, a prvi kupci su bili njegovi prijatelji. Naveče je gledao TV i šio odjeću koja je naručena. Preko dana, radio je kao konobar u restoranu Red Lobster.

“Došao bih kući naveče, šio bih majice. Ujutro bi ih dostavio, a potom otišao u restoran da radim, jer sam nekako morao platiti račune. Od svog sna nisam htio da odustanem”, pojašnjava.

Njegov noćni posao za kratko vrijeme postao je dnevni. Sa 40 dolara i tri prijatelja osnovao je FUBU, kao akronim izraza “For Us By Us”, ili “za nas, od nas”.

Danas njegova kompanija vrijedi šest milijardi dolara.

Kardashianovi, LL Cool J, Pit Bull i Lenox Lewis i Destiny's Child, Beyoncein prvi bend su najveće zvijezde koje su nosili njegove proizvode.

Prošle godine dobio je veliko priznanje od predsjednika Obame, koji ga je imenovao za predsjedničkog amabsadora globalnog poduzetništva. Razlog zbog kojeg se uključio u Shark Tank je taj što prepoznaje vrijednosti vanjske podrške.

“Ključ za uspjeh je taj što sam vjerovao da mogu usrećiti ljude. Moja majka je radila za American Airlines kao stjuardesa, imala je sina, mene, koji je disleksičan, a toga nisam bio svjestan do 10. godine. Nikada me majka nije podsjećala na to. Znala je da sam dobar sa matematikom, i da mogu naučiti čitati ako se dovoljno potrudim”, kazao je.

Nakon velikog uspjeha sa modnom markom FUBU, John je napisai knjigu “The Power of Broke”, u kojoj je objasnio da svoj uspjeh duguje činjenici da nije imao novca.

“Svaki put, kada bih uspio u nečemu – novac nije bio faktor”.

Njegova filozofija uspjeha zasnovala se na činjenici da mora biti spreman na poraz.

“Volim slušati ljude, i priče o njihovim neuspjesima. Želim da znam da ću raditi za nekoga ko je pokušao razne stvari. Ne želim da moj novac nikome garantuje išta. Najbolji put za poduzetnika je uspjeh, uspjeh, pad, uspjeh”, pojašnjava za CNN.

Za kraj, jeste li imali ovakve farmerke? Željeli ste ih sigurno. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Facebook