Na Novom Zelandu traže berače voća za dnevnicu od 150 eura

Svijet 23. feb 201619:27 > 19:29
Pixabay.com

Na Novom Zelandu uskoro počinje berba jabuka, grožđa i kivija, a proizvođači se suočavaju s velikim problemom nedostatka sezonskih radnika iako nude vrlo primamljive dnevnice.

Proizvođači u toj zemlji navode da bi ove godine na Novom Zelanadu moglo nedostajati najmanje 2.000 sezonskih radnika.

Voćari na Novom Zelandu ističu da broj sezonskih radnika nikad nije bio manji u posljednjih pet godina.

Svake godine proizvodimo sve više jabuka i očekujemo da do 2022. godine berba dostigne vrijednost od jedne milijarde dolara. Vlada mora učiniti više napora da privuče sezonske radnike, bilo podizanjem dnevnice ili povećanjem kvote migranata“, rekao je Ros Hauvrd iz firme Fresh Harvest koja zapošljava na hiljade sezonskih radnika.

Voćari navode kako pokušavaju uposliti sve više stranaca s turističkom vizom.

Inače, posao se plaća po učinku, a berači voća mogu zaraditi dnevnicu i do 250 novozelandskih dolara, (ili 150 eura) za devet sati rada.

Voćari navode kako će se ove godine raditi šest ili sedam dana u sedmici, jer očekuju veliki urod.

Iz Nacionalne službe zapošljavanja navode da će u ovoj sezoni na Novom Zelandu biti potrebno oko 50.000 berača voća, dodajući da bi proizvođačima moglo nedostajati oko 2.000 sezonskih radnika.

Zbog manjka radne snage, voćari na Novom Zelandu su uputili apel Vladi te zemlje kako bi im pomogla u potrazi za radnicima diljem svijeta i olakšala im ulazak u zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.