Al Jazeera tuži Izrael za ratni zločin?

Svijet 27. maj 202219:34 > 19:36 0 komentara
REUTERS/Mohamad Torokman

Novinska mreža Al Jazeera najavila je da će podnijeti tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu za ubistvo njene novinarke Shireen Abu Akleh tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ta mreža sa sjedištem u Kataru i Palestinska uprava optužili su izraelske vojnike da su namjerno ubili Abu Akleh 11. maja u gradu Dženinu, a Izrael je optužbe odbacio kao “očiglednu laž”.

Zvaničnici Izraela navode da je novinarka ubijena tokom oružanog sukoba izraelskih vojnika i Palestinaca i da jedino balističkom analizom metka, koji je u posjedu Palestinske uprave, može da se utvrdi ko je ispalio smrtonosni hitac.

Al Jazeera je sinoć navela da je obrazovala međunarodni pravni tim da pripremi dokumentaciju koja će biti dostavljena sudu.

Međunarodni krivični sud u Haagu je prošle godine pokrenuo istragu potencijalnih ratnih zločina Izraela na palestinskim teritorijama. Izrael nije član suda i odbacio je istragu, označivši je pristrasnom.

Al Jazeera je najavila i da će tužba uključiti izraelsko bombardovanje zgrade u kojoj su bile njene kancelarije u Gazi, tokom prošlogodišnjeg rata Izraela i palestinskog Hamasa, kao i “nastavak huškanja i napada na (njene) novinare koji rade na okupiranim palestinskim teritorijama”.

Izrael je saopštio da se u bombardovanoj zgradi, gdje je bila i kancelarija američkog AP-a, nalazila vojna infrastruktura Hamasa, vladajućeg u Gazi, ali nije pružio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

AP je naveo da nije znao za navodno prisustvo Hamasa u zgradi, a napad, u kojem nije bilo ranjenih jer je Izrael upozorio stanare da se evakuišu, označio je “šokantnim i užasavajućim”.

Katarska novinska mreža navodi da će učiniti sve da postigne pravdu za Abu Akleh i da “osigura da odgovorni za njeno ubistvo budu izvedeni pred lice pravde”.

Izraelski zvaničnici navode da ne mogu da zaključe da li su fatalni hitac ispalili Palestinci ili izraelski vojnici dok im Palestinska uprava ne preda metak radi balističke analize. Palestinska uprava odbija saradnju s Izraelom jer, kako navodi, ne vjeruje toj zemlji.

Palestinska uprava je jučer objavila rezultate sopstvene istrage, navodeći da su Abu Akleh namjerno ubili izraelski vojnici i da nije bilo Palestinaca u blizini.

Ministar odbrane izraela Benny Gantz odbacio je te nalaze i rekao da je “svaka tvrdnja da IDF (Izraelske odbrambene snage) namjerno povređuju novinare ili civile koji nisu umješani očigledna laž”.

Objavljujući rezultat istrage, palestinski vrhovni tužilac Akram Al-Khatib rekao je da metak koji je ubio dugogodišnju novinarku probija oklop, da je kalibra 5,56 milimetara koji koristi NATO i da je ispaljen iz poluatomatske puške Ruger mini-14.

Vojska Izraela je odbila da kaže da li je takvo oružje korišteno u raciji kada je novinarka ubijena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!