Smith: Rusija radi na destabilizaciji Balkana, ali NATO pažljivo prati sve

Svijet 02. apr 202421:37 0 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Američka ambasadorica u sjedištu NATO-a u Briselu Julianne Smith izjavila je u utorak da Rusija pokušava destabilizovati regiju Zapadnog Balkana koristeći se klasičnim metodama, ali da NATO pažljivo prati te radnje i radi sa partnerima na održavanju stabilnosti regiona.

Ambasadorica je iznijela ove stavove u izjavi novinarima, uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji se održava u srijedu i četvrtak u Briselu.

“NATO je imao značajno prisustvo na Zapadnom Balkanu. Od 1990-ih, NATO saveznici su činili sve što su mogli da region održe stabilnim.

Još uvijek imamo svoje vojno prisustvo u regionu, a saveznici iz NATO-a su imali zajedničku posjetu Bosni i Hercegovini, gdje se nalazi NATO misija, uz misiju KFOR-a na Kosovu”, rekla je Smith, odgovarajući na pitanje da li je NATO svjestan bilo kakve ruske radnje koja ima za cilj destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.

“Kada je riječ o aktivnostima Rusije, već nekoliko godina vidimo njene klasične pokušaje destabilizacije regiona hibridnim napadima. Rusija koristi klasičnu listu alata, s glavnim fokusom na kampanju dezinformacija koja ima za cilj podjele i destabilizaciju. Podjele između saveznika, podjele između SAD-a i partnera u regionu i između europskih saveznika. Pažljivo pratimo situaciju i radimo sa nizom zemalja članica NATO-a u regionu, od kojih su neke već članice. Takođe radimo sa državom kandidatom Bosnom i Hercegovinom i pomažemo im da modernizuju svoju vojsku. Pored toga, radimo sa partnerima u regionu. Na primer, imamo partnerstvo sa Srbijom”, rekla je Smith, ističući da kroz ove kanale NATO radi i zadržava fokus na regionu Zapadnog Balkana, prenosi Euro News.

“Ovo se odnosi i na naše praćenje djelovanja Rusije, u Evropi i u regionu, generalno. Dakle, ne može se reći da nismo fokusirani, jer pažljivo posmatramo šta Rusija radi u tom regionu”, rekla je ona.

Na ovom skupu biće obilježena 75. godišnjica osnivanja NATO-a. Tokom sastanka se očekuje će se razgovarati o pripremi NATO samita, koji se očekuje u julu u Washingtonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!