Američka porodica tuži NASA-u za odštetu nakon što je svemirski otpad pogodio kuću

Svijet 22. jun 202418:05 0 komentara
HO/NASA/AFP

Porodica u Floridi kojoj je dom pogodila krhotina koja je pala na Zemlju iz svemira i probila rupu u krovu tuži američku svemirsku agenciju NASA-u za 80,000 dolara odštete za nastalu štetu, javlja Guardian.

Advokatska firma Cranfill Sumner je saopštila za medije da je podnijela zahtjev u ime tužitelja Alejandra Otera i njegove porodice.

Metalna cilindrična ploča s paletom tereta koja je otpuštena sa Međunarodne svemirske stanice 2021. godine pogodila je kuću porodice Otero 8. marta 2024. dok je njihov sin Daniel bio kod kuće. Nije bilo povrijeđenih, iako je krhotina napravila rupu u krovu i podu.

Otero je za Wink News rekao da je objekat zamalo pogodio njegovog sina, koji je bio u drugoj sobi.

Američka svemirska agencija kasnije je potvrdila da je krhotina bila iz njene opreme za podršku letu. Sekcija krhotine je ostala netaknuta umjesto da se raspadne nakon što je ušla u Zemljinu atmosferu prije nego što je pala na površinu.

Nasa je ovo ustanovila nakon što je krhotina sakupljena iz kuće i analizirana u Kennedy Space Centru.

Moji klijenti traže adekvatnu naknadu koja će nadoknaditi stres i uticaj koji je ovaj događaj imao na njihove živote“, izjavila je advokatica porodice, Mica Nguyen Worthy.

Zahvalni su što niko nije pretrpio fizičke povrede ovim incidentom, ali situacija ‘skoro pogotka’ kao što je ova mogla je biti katastrofalna. Da je krhotina pogodila samo par stopa u drugom smjeru, moglo je doći do ozbiljnih povreda ili smrtnog slučaja“, dodala je.

Worthy je napomenula da ovaj slučaj ima za cilj postavljanje presedana za zahtjeve vezane za svemirski otpad u privatnom i javnom sektoru.

NASA će imati šest mjeseci da odgovori na zahtjev.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!