Anketa: Duboke podjele među demokratama mogle bi skupo koštati Bidena

Svijet 16. maj 202413:19 0 komentara
Reuters

Demokrate su duboko podijeljene oko načina na koji je američki predsjednik Joe Biden upravljao ratom u Gazi i protestima u kampusima širom SAD-a, pokazala je nova anketa na kojoj su zajednički radili Reuters i Ipsos. Njeni rezultati upučuju da bi Biden zbog toga mogao imati ozbiljnih problema na izborima zakazanim za novembar.

“Oko 44% birača demokrata koji su odgovorili na anketu sprovedenoj od 7. do 14. maja reklo je da ne odobrava Bajdenovo rješavanje krize. Demokrate koji nisu odobravali njegov odgovor rekli su da je manje vjerovatno da će glasati za Bidena na izborima 5. novembra – što izaziva ozbiljnu zabrinutost s obzirom na njegov revanšizam s Donaldom Trumpom,” navodi se u Reutersovom tekstu.

Dodaje se da samo 34% registrovanih birača odobrava Bajdenovo vođenje rata, uključujući 53% demokrata, 31% nezavisnih i 22% republikanaca.

Ipsosova internet anketa obuhvatila je 3.934 odrasle osobe širom SAD-a, uključujući 3.208 registrovanih birača. Margina greške je bila oko 2 posto za odgovore svih registrovanih birača, oko 3 posto za registrovane republikance i demokrate i oko 4 poena za nezavisne glasače, navodi se.

“Ovo pitanje je kamen spoticanja za Bidena”, rekao je Douglas Schoen, anketar i strateg koji je pregledao rezultate Reuters/Ipsos ankete. “On gubi glasove s ljevice, desnice i centra.”

Među registrovanim demokratama koji ne odobravaju Bidenov odgovor na sukob u Gazi, oko 77% je reklo da bi glasalo za njega u novembru, u poređenju sa oko 93% onih koji su ranije odobravali njegov odgovor u Gazi.

Schoen je rekao da postoji velika vjerovatnoća da bi pitanje Gaze moglo nanijeti ozbiljnu štetu Bidenu u Michiganu, ključnoj državi s velikom arapsko-američkom populacijom i gdje je Robert F. Kennedy mlađi kandidat.

“Amerikanci također nisu sigurni kako bi američka politika prema Izraelu trebala da izgleda. Na pitanje koja stranka ima bolju politiku, 39% demokrata i 43% nezavisnih je odgovorilo da ne znaju. Oko 38 posto registrovanih demokrata reklo je da podržava propalestinske proteste na američkim univerzitetima i gradovima, u poređenju sa 38 posto onih koji su rekli da ne podržavaju,” piše Reuters.

Agencija dodaje da je 58% registrovanih nezavisnih glasaća bilo protiv podrške protestima u odnosu na 23% koji su bili za, dok su se republikanci u velikoj većini protivili protestima – 81% prema 8%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!