Azerbejdžan i etnički Armenci završili pregovore za dva sata

Svijet 21. sep 202312:47 1 komentar
STRINGER / AFPTV / AFP

Azerbejdžan je u četvrtak održao mirovne pregovore s etničkim Armencima iz Gorskog Karabaha, nakon što su separatisti te regije primorani na predaju poslije ratnog poraza koji je potaknuo i pozive na ostavku armenskog premijera Nikola Pašinjana.

Fotografije poslane Reutersu pokazale su dužnosnike dviju strana kako sjede na malom okruglom stolu u azerbajdžanskom gradu Jevlaku.

Niti dva sata od vijesti da su pregovori počeli, uslijedila je vijest azerbajdžanskih novinskih agencija da su završeni.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev u srijedu je rekao da je njegova željezna šaka poslala ideju izdvojenog armenskog Karabaha u povijest.

Tamošnji Armenci rekli su da nisu imali izbora te da su morali prihvatiti uvjete Bakua nakon što je azerska vojska probila njihove linije u 24 sata dugoj ofenzivi.

Armenske vlasti u glavnom gradu Karabaha, koji Armenci nazivaju Stepanakert, a Azeri Khankendi, tvrde kako se u četvrtak u gradu čuje pucnjava, a isto prenose i Reutersovi svjedoci na licu mjesta.

Armenci optužuju Azerbajdžan da krši primirje te svojim stanovnicima savjetuje da ostanu kod kuće.

Ministarstvo obrane u Bakuu objavilo je da su ti navodi lažni te da im je cilj dezinformiranje.

U sklopu dogovora armenski separatisti se moraju raspustiti i razoružati, a regija sa 120 tisuća stanovnika bit će potpuno integrirana u Azerbejdžan.

Baku je objavio da ga u Jevlaku predstavlja zastupnik u parlamentu Ramin Mammadov.

Brza pobjeda Azerbejdžana kulminacija je desetljeća borbe za kontrolu nad Karabahom, međunarodno priznatim dijelom Azerbejdžana u kojem Armence čine većinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više