BBC: SAD spriječile još jedan atentat koji se dovodi u vezu sa vladom u Indiji

Svijet 29. nov 202319:35 0 komentara
Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su osujetile navodnu zavjeru za ubijstvo američkog državljanina u New Yorku koji se zalagao za osnivanje separatističke države Sika, u Indiji.

Američke vlasti su optužile indijca Nikhila Guptu, da je učestvovao u zavjeri da unajmi plaćenob ubicu, a kojeg je unajmio neimenovani službenik indijske vlade. Kompletan plan navodnog ubijstva je izrežiran u Indiji, navodi se u optužnici.

Navodna meta takođe nije navedena u optužnici američkog Ministarstva pravde. Međutim, BBC prenosi da tamošnji mediji navode da je meta bio Gurpatwant Singh Pannun koji ima dvojno državljanstvo SAD-a i Kanade, a koji je član grupe Sika sa sjedištem u Sjedinjenim Državama.

Siki su vjerska manjina koja čini oko 2% stanovništva Indije. Neke grupe Sika već dugo pozivaju na zasebnu domovinu koja više neće biti sastavni dio Indije.

Bijela kuća je saopćila da je razgovarala sa najvišim zvaničnicima indijske vlade, dodajući da su oni bili “iznenađeni i zabrinuti” američkim navodima. Indijska je vlada ranije saopćila da je započela istragu o zabrinjavajućim tvrdnjama SAD-a u vezi sa zavjerom da se počini ubijstvo.

Prema optužnici, Gupta je bio umiješan u međunarodnu trgovinu narkoticima i oružjem prije nego što ga je, u maju ove godine, službenik indijske vlade navodno regrutovao za izvršenje atentata.

Dodaje se da je optuženi dobio naređenje neimenovanog indijskog zvaničnika da kontaktira saradnika u SAD-u u vezi sa planom atentata. Gupta je, navodi se, namjeravao upoznati ubicu koji bi mogao ubiti njegovu metu u New Yorku.

Umjesto toga, optužnica navodi da se optuženi upoznao sa tajnim agentom koji je rekao da će ubiti metu za 100.000 dolara.

Optužnica potom tvrdi da je 9. juna, Gupta unaprijed platio 15.000 dolara preko saradnika, a u prilog optužnici tužilaštvo je ispostavilo i fotografiju na kojoj se jasno vidi razmjena novca.

Tridesetog juna, vlasti u Češkoj su uhapsile Guptu nedugo nakon što su američki tužioci objavili početnu optužnicu protiv njega. Sudski dokumenti navode da se on i dalje nalazi u pritvoru na zahtjev SAD-a.

Prema istim dokumentima, meta bio i saradnik još jednog vođe pokreta za nezavisnost Sika koji je živio izvan Indije, Hardeep Singh Nijjar.

Nijjara su 18. juna ubili naoružani maskirani ljudi ispred Sikskog hrama u Kanadi, što je dovelo do napetih diplomatskih odnosa između Indije i Kanade.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly, odbila je u srijedu komentarisati američku optužnicu.

No, u razgovoru sa novinarima u Briselu, rekla je da Kanada stoji iza svojih “vjerodostojnih tvrdnji” da su indijski agenti bili umiješani u pucanje na gospodina Nijjara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!