Biden osporio tvrdnju Zelenskog o projektilu koji je pao u Poljsku

Joe Biden
Joe Biden (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden osporio je danas komentar ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da projektil koji je pao u Poljsku nije ukrajinskog porijekla.

“To nije dokaz”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući po povratku sa putovanja po Aziji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da bez sumnje ” to nije bila naša raketa”, objavili su ukrajinski mediji 16. novembra.

On je rekao da je svoj zaključak zasnovao na izvještajima ukrajinske vojske u koje “ne može a da ne vjeruje”.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su optužbe o rusku umiješanost u pad rakete “dio sistematske antiruske kampanje Zapada”.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je projektil ruske proizvodnje pao na selo Przevodov, u istočnoj Poljskoj, oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom. Dvije osobe su poginule.

Zapadni zvaničnici, među kojima i šef NATO-a Jens Stoltenberg, rekli su da je nesreću u Poljskoj vjerovatno izazvao projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina nije kriva za incident i da “Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”.

Zvaničnici su rekli i da za sada nema indicija da je to bio namjeran napad i da je istraga o tome šta se dogodilo u toku.

“Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, radi se o raketi S-300 napravljenoj u Sovjetskom Savezu, staroj raketi i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana”, rekao je poljski predsednik Andžej Duda 16. novembra.

“Velika je vjerovatnoća da ga je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana“, rekao je on.

Ukrajina je zatražila hitan pristup mjestu eksplozije.

Incident se dogodio tokom, kako je Kijev saopštio, najintenzivnijeg talasa raketnih napada Rusije na gradove širom Ukrajine od početka rata u februaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare