Bijela kuća: Rusija bi mogla napasti Ukrajinu bilo kada

Svijet 20. feb 202207:20
Izvor: Pixels

Bijela kuća smatra da Rusija može napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku pa će predsjednik Joe Biden zbog toga za nedjelju sazvati sastanak nacionalnog vijeća sigurnosti, priopćeno je u subotu navečer.

U kratkom se priopćenju Bijele kuće navodi da će nacionalno vijeće sigurnosti, glavno predsjednikovo savjetodavno tijelo za odluke o sigurnosnoj i vanjskoj politici, raspravljati o toj situaciji. Washington tvrdi da su ruske snage nagomilane uz ukrajinsku granicu spremne za napad.

U subotu je Rusija započela i strateški važne nuklearne vježbe koje uključuju lansiranje balističkih projektila, no tvrdi da one nisu povezane s raspoređivanjem vojnih snaga duž ukrajinske granice. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ima razloga za vjerovati da će ruske snage napasti Ukrajinu sljedećih dana.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini veća je no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine.

Nekoliko sati prije priopćenja Bijele kuće, i NATO je objavio da očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu. “Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu”, kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Za 24 sata više od 1.500 prekršaja primirja u Ukrajini, poginula dva vojnika

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. “Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi.” Kazao je da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

NATO je premjestio svoje osoblje iz glavnog ukrajinskog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje i u Bruxelles iz sigurnosnih razloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar