Bivša ambasadorica SAD u UN-u posjetila izraelsku vojsku i na granati napisala: “Dovršite ih!” (FOTO)

Svijet 29. maj 202417:01 0 komentara
X.com

Nikki Haley, koja se povukla iz utrke za republikanskog kandidata na američkim izborima, potpisala je izraelske artiljerijske granate riječima "Dovršite ih!" dok je bila u posjeti Izraelu na Dan sjećanja.

Bivša guvernerke Južne Karoline je ovako pokazala svoju podršku izraelskoj vojsci kada je posjetila sjevernu granicu Izraela s Libanom u pratnji Dannyja Danona, bivšeg izraelskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima i istaknutog člana stranke Likud Benjamina Netanyahua.

Kako ističe Guardian, Haley je ovo učinila u trunutku kada Izrael sprovodi razornu vojnu ofanzivu u Gazi u kojoj je do sada ubijeno više od 36.000 Palestinaca, od kojih je oko 15.000 djece.

U razgovoru s novinarima, Haley je kritikovala administraciju Joea Bidena zbog privremenog zadržavanja oružja uslijed izraelskog napada na grad Rafah u južnom pojasu Gaze. Također je kritikovala Međunarodni krivični sud (MKS) zbog potencijalnog naloga za hapšenje Netanyahua, te Međunarodni sud pravde (MSP), koji razmatra optužbe za genocid protiv Izraela.

Ono što Amerika treba da shvati je ako se Izrael bori protiv naših neprijatelja, kako da im ne pomognemo“, rekla je Haley.

Siguran način da ne pomognete Izraelu je uskraćivanje oružja. Siguran način da ne pomognete Izraelu je da hvalite MKS, MSP ili bilo koje od onih koji osuđuju Izrael umjesto da osuđuju ono što se dešava. Amerika treba da uradi sve što Izraelu treba i da prestane da im govori kako da se bore u ovom ratu. Ili si prijatelj ili nisi prijatelj”, izjavila je ona.

Haley je, kao i Danon, bivši ambasador pri UN-u, rekla je da će glasati za Donalda Trumpa na predsedničkim izborima u novembru, uprkos tome što ga je prethodno osudila kao “opasnog” i nesposobnog za službu.

Danon je ponosno objavio ovaj iskaz podrške, koji je uključivao i putovanje u južni Izrael kako bi se sastala sa preživjelima Hamasovog napada 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a još 253 uzeto kao taoci:

Prema jednom izraelskom mirovnom aktivisti, Alon-Lee Greenu, Haley je posjetila i naselja na Zapadnoj obali, koja nisu priznata međunarodnim pravom.

Dragi Amerikanci, Nikki Haley nas je posjetila danas: otišla je u naselja na Zapadnoj obali i onda potpisala bombu sa ‘dovršite ih’. Jednostavno odvratno”, objavio je Green.

Možete li je uzeti natrag, molim vas? Već imamo jednog (Itamara) Ben-Gvira i ne trebaju nam ni vaši prljavi političari koji promoviraju smrt. Hvala!””, dodao je, misleći na izraelskog ministra nacionalne sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!