Bizarno jelo zaludjelo milione Kineza: ‘Porcija budi strast…’

Svijet 23. jun 202321:49 0 komentara
Profimedia.rs

Doslovno najtvrđe jelo na svijetu, u kojem je ključni sastojak prženo kamenje, potaknulo je kulinarsku znatiželju na kineskim društvenim mrežama. Gosti bi trebali cuclati kamenčiće kako bi okusili bogate i pikantne okuse jela koja potječu iz istočne kineske pokrajine Hubei, piše CNN.

Jelo se naziva suodiu što znači – pocuclati i baciti. Kad naruče ovo tradicionalno jelo, gosti dobiju upravo tu uputu – pocuclati okuse i ispljunuti kamenje. Snimci onih koji su se odvažili kušati zanimljivo jelo prošle su sedmice preplavile kineske društvene mreže, zajedno sa snimcima na kojima kuhari pripremaju obrok.

Na užarene kamenčiće, izlijeva se čili ulje, posipa se umak od bijelog luka, a zatim se sve prži s mješavinom paprike i bijelog luka narezanog na kockice. Dok pripremaju jelo, ulični kuhari svaki svoj pokret objašnjavaju u rimi.

“Porcija začina budi strast”, rekao je kuhar na jednoj od snimki, dodajući da je ovo jelo jednako popularno kao i alkohol”.

Kupcima se aromatizirano kamenje poslužuje u kutijama veličine dlana, a svaka porcija košta oko 16 yuana (2 eura). Jedan od kupaca upitao je mora li vratiti kamenčiće nakon što pojede jelo, na što mu je kuhar odgovori da ih zadrži kao suvenir.

Kako prenosi Jutarnji, vjeruje se da suodiu postoji već stoljećima. Lađari su recept za ovo egzotično jelo prenosili usmenom predajom s koljena na koljeno, pišu lokalni mediji. Znalo se dogoditi da lađari ostanu nasukani nasred rijeke dok dostavljaju robu, kako bi se nahranili koristili su kamenje sa začinima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!