Bonus za odlazak u penziju o kojem mnogi mogu samo sanjati

Svijet 23. feb 202416:57 0 komentara
PROFIMEDIA

Sve starija je stuktura stanovništva Evrope, pa se države na ovom kontinentu na različite načine nose s ovim trendom. Španija, na primjer, nudi subvencije penzionerima sa kojima mogu priuštiti i godišnji odmor. Na ovaj način želi i starijim štićenicima omogućiti dostojanstven i kvalitetan život.

Država španskim penzionerima nudi bonus o kojem mnogi mogu samo sanjati. Uz malo truda, mogu dobiti subvencionirana putovanja, prenosi Euronews.

Španija je uvela subvencionisanu šemu putovanja penzionera 2021. godine. Za to je odgovorna vladina agencija za upravljanje socijalnim uslugama, odnosno Institut za starije osobe i socijalne usluge IMERSO. Zavod nastoji da starijim osobama omogući pristupačan odmor, jer to značajno doprinosi njihovom zdravlju i kvalitetu života, a samim tim i povoljno utiče na budžet socijalne zaštite.

Sistemsko rješenje koristi i privredi, posebno sektoru turizma. Većina subvencionisanih putovanja dostupna je van sezone, između oktobra i jula, kada je turistički smeštaj inače prazan. Ovo je prilika za turističke radnike čija se sezona produžava uz povećanu potražnju koju stvara penzionerski program.

Svi stanovnici Španije koji su u penziji i primaju državnu penziju,koji su stariji od 60 godina i primaju naknadu za nezaposlene ili stariji od 60 godina a korisnici su španskog sistema socijalnog osiguranja mogu se prijaviti za ovaj programa.

Registracija ne znači nužno da će penzioneri primati subvenciju. Vlada bira korisnike među svim podnosiocima zahtjeva, dajući prednost starima, onima sa manje novca, invalidima i osobama iz višečlanih porodica.

Koje su destinacije za odmor dostupne?

Šema uglavnom nudi putovanja unutar Španije, ali i u susjedni Portugal.

Kraća putovanja traju oko četiri dana, penzioneri za njih plaćaju 115 eura, a najčešće ih provode u nekoj od španskih provincija. Mogu se takmičiti i za duži, desetodnevni odmor na španjolskoj obali ili ostrvima, uključujući Kanarska ili Balearska ostrva. Za duži odmor moraju izdvojiti 455 eura, ostalo snosi država.

U cijenu je obično uključen sav prijevoz, smještaj i hrana, kao i kulturni program i grupno osiguranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!