Britanski premijer: Završilo je zlatno doba odnosa s Kinom

Svijet 29. nov 202207:26
Izvor: Geoff Caddick / AFP

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je u ponedjeljak da je tzv. "zlatna era" odnosa s Kinom završila, ocijenivši da Kina postaje sve veći izazov za britanske vrijednosti i interese.

U svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru Sunak je rekao da se britanski pristup Kini mora postepeno mijenjati te da se Peking “svjesno takmiči za globalni utjecaj koristeći sve poluge državne moći”.

“Budimo jasni, tzv ‘zlatna era’ je gotova, zajedno s naivnom idejom da će trgovina dovesti do društvenih i političkih reformi”, rekao je Sunak u londonskoj finansijskoj četvrti, referirajući se na opis britansko-kineskih odnosa bivšeg ministra finansija Georgea Osbornea 2015 godine.

Dio Konzervativne stranke bio je kritičan prema Sunaku, smatrajući ga manje oštroumnim prema Kini od njegove prethodnice Liz Truss. Prošle godine, dok je bio ministar finansija, pozvao je na balansiranu strategiju prema Kini kako bi se uravnotežila zabrinutost za ljudska prava i proširenje privrednih veza.

Međutim, propao je planirani sastanak između Sunaka i kineskog predsjednika Xi Jinpinga na ovomjesečnom summitu G20 na Baliju, a London je prošle sedmice zabranio kineske sigurnosne kamere na “osjetljivim lokacijama” u vladinim zgradama.

“Shvatamo da Kina predstavlja sistemski izazov našim vrijednostima i interesima, izazov koji postaje sve akutniji kako se kreće prema još većem autoritarizmu”, rekao je referirajući se na objavu BBC-a o napadu kineske policije na jednog od njihovih novinara.

“Naravno, ne možemo jednostavno ignoristi značaj Kine u svjetskim poslovima – za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promjena. SAD, Kanada, Australija, Japan i mnogi drugi to također razumiju”, rekao je Sunak.

Poručio je da Velika Britanija pod njegovim vodstvom neće izabrati “status quo” te da će se suprotstaviti međunarodnim konkurentima i to “ne velikom retorikom, već snažnim pragmatizmom”. Što se tiče Ukrajine, rekao je da će vlada i dalje vojno pomagati Kijevu sljedeće godine, zadržavajući snažnu podršku koju su ponudili bivši premijeri Boris Johnson i Liz Truss.

“Dakle, ne sumnjajte, mi ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Zadržat ćemo ili povećati našu vojnu pomoć sljedeće godine. I pružit ćemo novu podršku za protuzračnu odbranu”, istakao je.

U septembru je Velika Britanija objavila da je drugi najveći vojni donator Ukrajini nakon Sjedinjenih Američkih Država, s 2,8 milijardi dolara pomoći ove godine.

Sunak je rekao da Velika Britanija mora zauzeti isti dugoročni pristup kao i njeni protivnici i konkurenti, poput Rusije i Kine.

“Suočeni s ovim izazovima, kratkoročnost ili puste želje neće biti dovoljni. Ne možemo ovisiti o hladnoratovskim argumentima ili pristupima, ili pukoj sentimentalnosti o prošlosti”, poručio je britanski premijer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar