Byden: Putin želi otok Gotland, ako napadne – kreće rat s NATO-om

Svijet 22. maj 202416:45 1 komentar
Švedsko ostrvo Gotland (Google Maps)

Ruski predsjednik Vladimir Putin bacio je oko na švedski otok Gotland, upozorio je šef švedskog ministarstva obrane Micael Byden.

Gotland, najveći švedski otok koji se po veličini može usporediti s Rhode Islandom, strateški je smješten usred Baltičkog mora – između Stockholma i ruske eksklave Kalinjingrad.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je plan za proširenje teritorijalnih voda u Baltičkom moru, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost. “Siguran sam da Putin s oba oka gleda na Gotland. Putinov cilj je steći kontrolu nad Baltičkim morem”, rekao je Byden, vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga.

“Ako Rusija preuzme kontrolu u Baltičkom moru, to bi imalo golem utjecaj na naše živote – u Švedskoj i svim drugim zemljama koje graniče s Baltičkim morem. Ne možemo to dopustiti”, rekao je još. “Baltičko more ne smije postati Putinovo igralište”, dodaje Byden, prenosi Index.

Nakon demilitarizacije 2005., Švedska je 2016. ponovno uvela stalne trupe na Gotland, nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka. Švedska je također postala najnovija članica NATO-a u ožujku, što znači da je pokrivena člankom 5. saveza, koji jamči da sve ostale članice stanu jedne drugima u obranu ako budu napadnute.

“Ako Putin napadne Gotland, može zaprijetiti zemljama NATO-a s mora. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskoj i baltičkoj regiji”, rekao je Byden.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare