Članovi grupe “Čuvari zakletve” proglašeni krivim za zavjeru u napadu na Kapitol

Svijet 24. jan 202312:41
Izvor: REUTERS/Jim Bourg/File Photo

Još četiri člana ekstremno desničarske grupe “Čuvari zakletve” (Oath Keepers) proglašena su dana krivima za zavjeru zbog učešća u napadu pristalica Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Presuda označava kraj drugog velikog suđenja protiv članova ekstremističke grupe koji su bili među stotinama koji su napali Kapitol u neuspješnom pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi pobjedu demokrate Joea Bidena nad Trumpom, republikancem, na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Kako navodi Reuters, porota od 12 članova proglasila je članove grupe Davida Moerschela, Josepha Hacketta, Roberta Minutu i Edwarda Vallejoa krivim za zavjeru s ciljem rušenja vlade SAD-a. Također su proglašeni krivima za ometanje Kongresa u potvrđivanju predsjedničkih izbora i za još dvije optužbe za zavjeru u vezi s napadom na Kapitol.

Optužba protiv četvorice članova grupe se zasniva na zakonu iz doba građanskog rata koji zabranjuje zavjeru za rušenje ili uništenje vlade i nosi kaznu do 20 godina zatvora.

Porota je na odvojenom suđenju u novembru proglasila osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesa i još jednog vođu grupe sa sjedištem na Floridi za krivima za ovo djelo. Tri druga člana u tom suđenju proglašena su nevinim po toj optužbi, ali je svih pet optuženih proglašeno krivim za ometanje Kongresa da potvrdi izbore.

Tužioci su podnijeli krivične prijave protiv više od 950 ljudi nakon nereda na Kapitolu. Četiri osobe su poginule tokom haosa, a pet policajaca umrlo je od raznih uzroka povezanih s napadom kasnije.

Američki okružni sudija Amit Mehta podijelio je slučaj pobune zavjere Čuvara zakletve na dva odvojena suđenja zbog ograničenja prostora i rizika od zaraze koronavirusom.

U oba suđenja je glavna tema bila Rhodesova zapaljiva retorika i izjave o “građanskom ratu” i “krvavom ratu” a tužioci su rekli da su ostali članovi bili inspirisani da ostvare njegovu viziju.

Odvojeno suđenje za pobunu protiv petoro članova grupe Proud Boys, još jedne desničarske militantne grupe, je u toku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar