COP27: Macron želi stvoriti pritisak na SAD i Kinu da “plate svoj dio”

Svijet 07. nov 202211:12
Ilustracija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je na marginama klimatskog skupa COP27 u Egiptu rekao da želi stvoriti pritisak na „bogate neeuropske“ zemlje, posebice SAD i Kinu, kako bi platile svoj dio pomoći siromašnim državama suočenima s klimatskim promjenama. 

„Moramo imati SAD i Kinu potpuno uključene u pitanje smanjivanja emisija stakleničkih gasova i finansijske solidarnosti”, rekao je Macron u Sharm El Sheikhu tokom susreta s mladim Francuzima i Afrikancima posvećenima klimatskom aktivizmu.

Macron tvrdi kako su Francuska i Evropa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, ali da veće zemlje moraju brže postići CO2 neutralnost, prenosi agencija France Presse.

Na dnevni red skupa u Egiptu stavljeno je pitanje ‘gubitaka i šteta’, mehanizma odšteta siromašnijim državama za nošenje s posljedicama klimatskih promjena, a govorit će se i o neispunjenom obećanju o 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za zelenu tranziciju.

Macron je rekao kako „Europljani plaćaju“, ali da su „oni jedini koji to čine“.

Stoga se mora „stvoriti pritisak na bogate neeuropske zemlje i poručiti im da moraju platiti svoj dio“, zaključio je francuski predsjednik.

Više od 120 svjetskih lidera trebalo bi da održe govore na konferenciji u Sharm el Sheiku. Prisustvovat će oko 40.000 ljudi, a konferencija traje do 18. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Komentari

Vaš komentar