Covid potvrda može i pod kožu: Predstavljen certifikat u obliku mikročipa

Svijet 24. dec 202115:031 komentar

Švedska kompanija Epicenter je i prije početka pandemije ugradila minijaturne čipove pod kožu svojih zaposlenika, koji su na to pristali, uz pomoć kojih pojedinci mogu olakšati svakodnevne zadatke. Međutim, funkcija čipova je sada nadograđena, jer ih možete koristiti za pristup svom covid certifikatu bilo gdje i bilo kada.

Švedski start-up Epicenter nedavno je razvio tehnologiju koja vam omogućava da koristite mikročip veličine zrna riže, koji se također može umetnuti pod kožu na odabranom dijelu tijela, poput podlaktice ili prstiju, za beskontaktno plaćanje, otvaranje stan ili čak da pokrenete lično vozilo. Međutim, nedavno je ova tehnologija uvedena i kao novi način dokazivanja da pojedinac ima covid certifikat.

Implantat, koji je umetnut pod kožu, može se otkriti i očitati bilo kojim uređajem ili čitačem koji se zasniva na NFC tehnologiji. NFC ( eng. Near Field Communication ) omogućava beskontaktnu razmjenu podataka na relativno maloj udaljenosti. Dakle komunikacija dva uređaja bez direktnog kontakta na udaljenosti od nekoliko centimetara.

U videu koji je podijelio Epicenter, menadžer distribucije Hannes Sjöblad objasnio je da u ruci ima ugrađeni mikročip, a sa pametnim telefonom koji djeluje kao NFC uređaj, lako može prikazati svoj covid certifikat. Ispod kože na ključnoj kosti ugrađen je još jedan mikročip uz pomoć kojeg lako može očitati tjelesnu temperaturu.

“Implantati su izuzetno raznolika tehnologija koja se može koristiti u mnogim područjima, a u trenutnoj situaciji kada moramo imati certifikate uvijek pri ruci, vrlo je zgodno ako ih možete dobiti mikročipom”, objasnio je Sjöblad.

Dodao je da je uklanjanje mikročipa jednako jednostavno kao i njegova implantacija, jer je proces “čipovanja” potpuno reverzibilan.

Kompanija, čije je sjedište u glavnom gradu Švedske, već dugi niz godina istražuje mogućnosti kompatibilnosti tehnologije i ljudskog tijela. To su takozvani biohakeri ili transhumanisti koji žele da koriste tehnologiju kako bi poboljšali performanse vlastitog tijela i dugoročno unaprijedili cjelokupnu ljudsku rasu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar