Crna prognoza belgijske ministrice: Čeka nas 10 užasnih zima zbog cijena gasa

Svijet 29. aug 202211:32 1 komentar
Morgue File (ilustracija)

Belgijska ministrica energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa "pet do 10 užasnih zima", ako se ništa ne preduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cijene gasa u cijeloj EU i da se cijena gasa formira odvojeno od cijene električne energije.

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdjevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, Njemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte.

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

Belgijska ministrica energetike Tin Van der Straten ocijenila je na Tviteru da bi cijene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cijena gasa i struje vještački uspostavljen i da bi to trebalo da se promijeni.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cijene gasa u cijeloj EU i da se cijena gasa formira odvojeno od cijene električne energije, prenosi Rojters. Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdjevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

“Hitno zamrznuti cijene”

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

” Moramo djelovati na samom izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cijena gasa”, poručila je van der Stratenova.

Cijene struje u Evropi takođe rastu i ove nedjelje su dostigle rekordne vrijednosti, a gas je glavni energent za proizvodnju električne energije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare