Čudo u Indoneziji: Petogodišnji dječak nakon dva dana spašen iz ruševina (VIDEO)

Svijet 24. nov 202212:25 0 komentara

Jaka kiša i nepristupačnost terena otežali su rad indonezijskih spasioca koji i dalje tragaju za preživjelima nakon razornog zemljotresa u kojem je poginula 271 osoba. Sretna vijest, u moru tuge, stigla je jučer nakon što su iz ruševina jučer izvukli petogodišnjeg dječaka. Kako piše Guardian, dječak je preživio zahvaljujući dušeku koji je bio preko njega.

Dječak Azka je bio zarobljen dva dana. Kada su ga spasioci izvukli, izgledao je svjesno i bio je smiren.

“Azka je sada dobro, nije povrijeđen”, rekao je njegov rođak Salman Alfarisi (22) dok je držao ruku dječaka u improvizovanom šatoru na parkingu bolnice.

“Doktor je rekao da je slab samo zato što je gladan”, dodao je.

Majka dječaka je nažalost preminula.

Šanse za pronalazak preživjelih pod ruševinama sve manje

Zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale u ponedjeljak izazvao je veliku štetu u gradu Cianjur, u planinama oko 75 kilometara južno od glavnog grada Džakarte, a 40 ljudi se i dalje vodi kao nestalo.

Spasioci su fokusirani na regiju Cugenang, jedno od najteže pogođenih područja gdje se vjeruje da je najmanje jedno selo zatrpano klizištem.

Poslani su helikopteri prema dva sela do kojih nije moguće doći cestom kako bi se preživjelima dostavili voda i hrana, rekao je šef agencije za potragu i spašavanje Henri Alfiandi. Dodao je kako su šanse da se pronađu preživjeli zarobljeni u ruševinama poslije tri dana sve manje i da postoji opasnost od naknadnih potresa koji bi izazvali još klizišta na padinama natopljenim kišom.

“Mama, mrak je, ne mogu da dišem”

Ai Nurjanah (48) rekla je da je bila zarobljena ispod srušenog betona oko 15 minuta nakon potresa. Tijelima je štitila svoju četverogodišnju kćer. Oni su spavali kada se potres dogodio.

“Vikala sam u pomoć dok mi nije nestalo glasa. Moja kćerka je vikala: ‘Mama, mrak je, ne mogu da dišem’,” ispričala je ona.

Indonezija je zbog svoje geografske pozicije jedna od zemalja koje su najpodložnije potresima na svijetu. Ovaj potres je bio posebno smrtonosan jer je pogodio gusto naseljeno područje na plitkoj dubini od samo 10 km. Zvaničnici su rekli da su loši građevinski standardi doveli su do mnogih smrtnih slučajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad