“Da, Rusi smo. Branimo Ukrajinu, ubijamo sunarodnjake i ne kajemo se!”

Svijet 06. dec 202222:16
Izvor: Shutterstock

Američka mreža CNN donosi priču o ukrajinskim borcima kod Bahmuta čija je situacija u kontekstu ruske invazije na Rusiju, tamošnje proruske populacije i kolaboracionista, pomalo izvan percepcije svjetske javnosti. Dok u ukrajinskoj uniformi mrzovoljno promatra ruševine pravoslavnog samostana u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, jedan vojnik hodajući kroz ruševine komentira da je to "rezultat Putinova rata". "Kao kršćaninu, to me jako vrijeđa", dodaje.

CNN ne otkriva ime ovog vojnika kako bi zaštitio njegov identitet, nego navodi njegov kodni naziv Cezar. On je jedan od stotina, ako ne i tisuća pripadnika ukrajinskih snaga koji se bore da zadrže kontrolu nad gradom Bahmutom, trenutačnim epicentrom rata u Ukrajini.

No, postoji jedna stvar koja ovog ukrajinskog borca razlikuje od većine onih koji dijele isti cilj – Cezar je Rus.

“Od prvog dana rata, moje srce, srce pravog ruskog čovjeka, pravog kršćanina, reklo mi je da moram biti ovdje kako bih branio narod Ukrajine”, objašnjava on. “Sada se borimo u smjeru Bahmuta, ovo je najkritičniji dio bojišta”.

Malo je objekata u ovom gradu na istoku Ukrajine, ako ih uopće ima, bilo pošteđeno neprekidne topničke vatre ispaljivane s obje strane. Mnoge su građevine potpuno uništene, druge su nenastanjive, urušenih dijelova, usred apokaliptičnih prizora koji podsjećaju na razoreni južni grad Mariupolj, koji je Rusija zauzela ranije tijekom rata.

“Nakon (ruske) mobilizacije, Putin je svom silinom navalio (na Bakhmut) kako bi postigao prijelomnu točku u ratu, ali mi vodimo žestoku obrambenu borbu”, kaže.

‘To nisu Rusi nego kriminalci‘

Velik dio ukrajinskih snaga otpora morao se uvući u blatne rovove i boriti se posljednjim snagama kako bi uskratili ruskim snagama pobjedu za kojom očajnički žude. “Borbe su sada vrlo brutalne”, objašnjava Cezar.

Nekoliko kilometara daleko od područja borbi, ali još uvijek u dometu stalnih topničkih udara, Cezarova je predanost nepokolebljiva i ne žali zbog svoje odluke da se pridruži ukrajinskoj ‘legiji stranaca‘.

Iako se želja da se prijavi javila rano tijekom sukoba, mogao je napustiti svoju domovinu, zajedno sa svojom užom obitelji, i pridružiti se ukrajinskoj vojsci tek na ljeto. “Bio je to vrlo težak proces”, kaže. “Trebalo mi je nekoliko mjeseci da konačno stupim u redove branitelja Ukrajine”.

Sada je sa svojom obitelji u Ukrajini – gdje smatra da je sigurnija – i kaže da je on jedan od oko 200 ruskih državljana koji se trenutačno bore uz ukrajinske snage, protiv vojnika vlastite zemlje. CNN tu brojku nije mogao neovisno potvrditi.

Opširnije na portalu Jutarnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar