Decenije naučnog istraživanja uništene na švedskom institutu: Pokvario se zamrzivač

Nauka 06. feb 202411:25 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Uzorci za istraživanje koje su desetljećima skupljali na medicinskom fakultetu u Švedskoj uništeni su zbog kvara na zamrzivaču tokom božićnih praznika. Uzorci su se hladili u spremnicima s tekućim azotom, na temperaturi od -190 Celzijusa, u Institutu Karolinska u Stockholmu.

Institut Karolinska inače je sjedište Nobelove skupštine, koja određuje dobitnika Nobelove nagrade iz fiziologije ili medicine, prenosi Guardian.

Negdje između 22. i 23. januara došlo je do prekida u dovodu tekućeg azota u 16 spremnika. Spremnici mogu biti 4 dana bez dodatnog azota, ali kako su zaposlenici bili na praznicima, ostali su 5 dana bez nadzora, što je dovelo do propadanja uzoraka s nekoliko instituta.

Matti Sällberg, dekan južnog kampusa Instituta Karolinska, rekao je da se to dogodilo u najgore moguće vrijeme. O incidentu je obaviještena policija. Neki mediji procijenili su da je vrijednost uništenih uzoraka oko 43 miliona eura. Dekan nije rekao tačnu procjenu, ali je rekao da je šteta milionska.

“Najviše su pogođeni istraživači leukemije, jer su skupljali te uzorke preko 30 godina”, rekao je. Na sveučilištu je započela unutarnja istraga, ali nema indikacija da se radi o sabotaži. Svi uzorci korišteni su isključivo za istraživanja, tako da pacijenti neće biti izravno pogođeni.

“Ovo su uzorci koji su bili predmet opsežnih studija i postojali su planovi za još studija”, rekao je Sällberg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!