Deseci tisuća Poljaka na ulicama, žele spriječiti Polexit

Svijet 10. okt 202122:18 0 komentara
REUTERS/Kacper Pempel

Deseci tisuća Poljaka izašli su u nedjelju navečer na ulicu kako bi branili članstvo svoje zemlje u Europskoj uniji, nakon odluke poljskog Ustavnog suda donesene u petak koja osporava prvenstvo europskog prava.

Ta odluka koja ne priznaje nadređenost europskih zakona nad poljskim, mogla bi biti prvi korak na putu prema izlasku Poljske iz EU-a.

Poljaci su se u nedjelju mobilizirali protiv te ideje “Polexita”, na poziv oporbenog čelnika i bivšeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

“Deseci tisuća ljudi u Varšavi i u više od sto poljskih sela i gradova došli su prosvjedovati protiv onoga što vlada radi našoj domovini”, rekao je Tusk obraćajući se velikom mnoštvu u glavnom gradu koje se plavilo od europskih zastava.

Nešto ranije toga dana pozvao je sugrađane da “obrane europsku Poljsku”. “Moramo spasiti Poljsku, nitko to neće učiniti umjesto nas”, dodao je na Twitteru.

“Ovdje sam jer se bojim da ćemo otići iz EU-a. Ovo je jako važno, posebno za moju unuku”, rekla je Elzbieta Morawska (64), sudionica prosvjeda u Varšavi.

“Velika Britanija je nedavno napustila EU i to je tragedija. Ode li sada Poljska, i to će biti tragedija”, ocijenio je Aleksander Winiarski (20) koji studira u Engleskoj a došao je na prosvjed u glavnome gradu.

Poljska i druge zemlje istočne i srednje Europe ušle su u EU 2004., petnaest godina pošto je sindikalni pokret Lecha Walese pridonio padu komunističkog režima.

Članstvo u EU-u i dalje je jako popularno ako je vjerovati anketama, ali veze Varšave i Bruxellesa naglo su se pogoršale kada je 2015. na vlast došla populistička stranka Pravo i pravda (PiS).

Neslaganja se tiču pravosudne reforme koju poljska vlada želi provesti, a EU ocjenjuje da će ona štetiti neovisnosti pravosuđa i dovesti do slabljenja demokratskih sloboda.

U najnovijem sukobu u petak poljski Ustavni sud je osporio prednost europskih zakona nad poljskim, ocijenivši da je niz članaka europskih ugovora “nespojivo” s Ustavom zemlje.

Bruxelles je odmah reagirao preko predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

“Naši ugovori su jasni. Sve odluke Suda pravde EU-a obvezne su za vlasti zemalja članica, pa tako i za nacionalne sudove. Zakoni EU-a su nadređeni nacionalnim zakonima, pa i onima o ustavnim odredbama”, rekla je, dodajući da to “priznaju sve zemlje članica EU-a”.

Analitičari u ovoj poljskoj odluci vide početak “pravnog Polexita”, što je vlada demantirala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad