Desetine hiljada na protestima u Tel Avivu, intervenisala policija (FOTO)

Svijet 26. maj 202410:25 0 komentara
Anadolija (AA)

Izraelska policija intervenisala je tokom protesta održanih u glavnom gradu Tel Avivu na kojima je traženo oslobađanje izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze i ostavku vlade koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu.

Protesti, koji se održavaju svake subote protiv Netanyahuove vlade, u kojima je upućen poziv na potpisivanje sporazuma o oslobađanju izraelskih zarobljenika, nastavljeni su i ove sedmice.

Desetine hiljada ljudi koji su se pridružili antivladinim grupama kritikovali su ravnodušnost političke volje u vezi sa povratkom zarobljenika i tražili ostavku “najdesničarske vlade” u historiji zemlje i prijevremene izbore.

Dok su neki od demonstranata kasno uveče počeli da se razilaze, grupa koja je ostala u srcu Kaplanove ulice zapalila je vatru.

Nakon poziva da se raziđu, policija je intervenisala i privela najmanje četiri osobe. Najmanje jedna osoba je povrijeđena.

Izrael i međunarodna zajednica optužuju Netanyahua da nije sklopio sporazum o razmjeni zatvorenika s Hamasom iz političkih razloga.

Izraelci su ove subote održali demonstracije širom zemlje, tražeći povratak izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze i ostavku vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Šef političkog biroa pokreta Hamas Ismail Haniyeh obavijestio je 6. maja Katar i Egipat da je odobrio njihove prijedloge u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Anadolija (AA)

Nakon što je Hamas objavio da je odobrio “prijedloge o prekidu vatre” koje su proslijedili Katar i Egipat, izraelski ratni kabinet odlučio je da nastavi napade u Rafahu.

Više od 35.903 Palestinca su ubijena u Gazi, uglavnom žene i djeca, osim što je uništeno veći dio teritorije i što je dovelo do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!