Domoroci zarobili blizu 70 turista u Peruu

Svijet 04. nov 202219:44
Angela RAMIREZ / AFP

Blizu 70 turista na rječnom brodu u Peruu "privela je" i zarobila autohtona grupa građana te države u okviru svog protesta zbog nedavnog izlivanja nafte u reci Kuniniko, javlja BBC i Guardian.

Autohtoni ljudi u Amazoniji u Peruu priveli su grupu peruanskih i stranih turista u znak protesta zbog nedostatka državne pomoći nakon izlivanja nafte u toj oblasti. Kako prenosi Guardian, naveli su da su morali da preduzmu ovako „radikalnu mjeru“ da bi njome pokušali da izvrše pritisak na vladu da pošalje komisiju koja bi procijenila ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u rijeku Kuniniko, što se dogodilo još 16. septembra.

Vjeruje se da se na brodu nalaze državljani Perua, Švajcarske, SAD-a, Španije, Velike Britanije i Francuske.

Jedna britanska putnica Charlotte Wiltshire izjavila je da počinje da im ponestaje hrane i vode. „Uslovi počinju da se pogoršavaju“, napisala je u poruci koju je poslala BBC.

Ona je zatražila „intervenciju“, i da ih izbave, rekavši da na brodu ima trudnica, dijabetičara, starijih i bolesnih ljudi.

Prema dosadašnjim informacijama, vjeruje se da turisti nisu povrijeđeni. Drže ih od četvrtka ujutro, javlja BBC.

Aktivisti iz zajednice Kuniniko objavili su ranije ove sedmice saopštenje u kojem kažu da od ponoći 1. novembra neće moći da prođe nijedan čamac ili brod.

„Zahtjevamo da vlada razgovara sa zajednicom Kuniniko ili se suoči sa posljedicama – krajnja odgovornost leži na predsjedniku Republike (Pedro del Castillo)“, naveli su u saopštenju.

U razgovoru za lokalnu TV stanicu, izgleda da je premijer Anibal Torres okrivio zajednicu Kuniniko i za presjecanje gasovoda.

Zajednica je, kako se tvrdi, odbila da učestvuje na sastanku sa delegacijom koju je poslao premijer Perua u petak.

Jedan peruanski putnik na brodu Regina Mortua rekao je da su se nasukali na ušću rijeke Kuniniko. „Prije nekoliko minuta domorodna zajednica je odlučila da naš brod odveze blizu njihovog grada“, rekla je ona.

Upravo su nas obavijestili da će eventualno noću sve putnike prebaciti čamcima. Međutim, nijedan putnik ne želi da ostavi svoje stvari, dodala je.

Drugi turista je za lokalnu TV rekao da su im dali hrani, ali da im je rečeno da će biti zadržani do osam dana, „ako ne dođe do rješenja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar