Dva kineska grada ublažavaju mjere protiv COVID-a nakon širenja protesta

Svijet 30. nov 202216:55
Izvor: Reuters

Veliki kineski gradovi Guangzhou i Chongqing najavili su u srijedu ublažavanje mjera protiv COVID-a, dan nakon što su se demonstranti u južnom Guangzhouu sukobili s policijom usred niza protesta protiv najstrožih svjetskih ograničenja zbog korona virusa.

Demonstracije koje su se tokom vikenda proširile na Šangaj, Peking i druga mjesta, postale su demonstracije javnog prkosa bez presedana od dolaska predsjednika Xi Jinpinga na vlast 2012. godine.

Jugozapadni grad Chongqing omogućit će kontakte sa ljudima koji su zaraženi virusom, a koji ispunjavaju određene uslove, rekao je gradski zvaničnik.

Guangzhou, u blizini Hong Konga, također je najavio ublažavanje ograničenja, ali s rekordnim brojem slučajeva širom zemlje, malo je izgleda za veliki zaokret u politici “nulte-COVID” za koju je Xi rekao da spašava živote i koju je proglasio jednom njegovih političkih dostignuća.

Neki demonstranti i strani stručnjaci za sigurnost vjeruju da bi smrt bivšeg predsjednika Jiang Zemina u srijedu, koji je predvodio zemlju deceniju brzog ekonomskog rasta nakon rekonstrukcije Tjenanmena 1989., mogla postati nova tačka okupljanja protesta nakon tri godine pandemije.

“Koliko je slična istorija”, stajalo je u objavi jednog demonstranta, misleći na bivšeg generalnog sekretara stranke Hu Yaobanga, čija je smrt u aprilu 1989. viđena kao jedan od pokretača protesta širom zemlje te godine, prenosi Reuters.

„Danas svi možemo izaći na ulice i položiti krizanteme“, rekao je drugi.

Najavljujući ukidanje karantina u dijelovima Guangzhoua, grada teško pogođenog nedavnim talasom zaraza, vlasti nisu spomenule proteste, a okrug u kojem je izbilo nasilje u utorak ostao je pod strogom kontrolom.

Podsjećamo, širom Kine izbili su protesti zbog strogih ograničenja pandemije. Demonstracije pokazuju da su se mnogi umorili od dugotrajnih karantina i široko rasprostranjenog testiranja koje je dio kineske politike “nulte-COVID”.

Kina je brzo krenula ka suzbijanju demonstracija koje su izbile širom zemlje protiv vladine politike nulte Covid-a tokom vikenda, raspoređujući policijske snage na ključna mjesta protesta i pooštravajući online cenzuru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar