Eksperti za CNN: “Odluke međunarodnih sudova stavljaju Izrael u ekstremnu izolaciju”

Svijet 24. maj 202416:47 0 komentara
Benjamin Netanyahu (MENAHEM KAHANA/Pool via REUTERS)

Presuda Međunarodnog suda pravde (MSP), kojom se Izraelu nalaže da zaustavi vojnu operaciju na Rafah na jugu Pojasa Gaze, dolazi nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (MKS) zatražio naloge za hapšenjevođa Hamasa, kao i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta pod optužbama za ratni zločin i zločina protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi koji je uslijedio nakon toga.

Međunarodni pritisak s kojim se Izrael danas suočava je “bez presedana”, rekao je za CNN Yossi Mekelberg, suradnik Programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku pri Chatham House, think tank organizaciji u Londonu.

“Zato što je ovaj rat bez presedana, a način na koji Izrael vodi rat je bez presedana”, naglasio je ekspert.

Iako su uvijek postojale kritike na račun nekih izraelskih postupaka, poput širenja (doseljeničkih) naselja, “ovo je na drugom nivou, potpuno drugačiji svemir”, dodao je.

“Sadašnja izraelska vlada daje sve od sebe da Izrael učini državom izopćenikom”, rekao je Mekelberg.

Presuda MSP-a stvorit će “pravni pritisak bez presedana” na izraelsku državu i njezine zvaničnike, rekao je za CNN Eliav Lieblich, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Tel Avivu. 

Akcije protiv Izraela na međunarodnim sudovima stavljaju Izrael “u ekstremnu izolaciju čak i među njegovim saveznicima, što bi moglo utjecati na njegovu sposobnost da dobije oružje i moglo bi dovesti do drugih sankcija”, rekao je, dodajući:

To također dovodi do snažnog osjećaja izolacije unutar izraelskog društva”.

Podsjećamo, privremene mjere koje je donio UN-ov sud djeluju kao zabrana prilaska dok ista institucija razmatra potpunu osnovanost slučaja genocida koji je protiv Izraela pokrenula Južnoafrička Republika.

Također, mjere su namijenjene sprječavanju eskalacije spora dok sud ne donese potpunu odluku, što bi moglo trajati godinama.

Predsjednik suda Nawaf Salam rekao je da su zvaničnici Ujedinjenih nacija naznačili da će se situacija “još više intenzivirati” ako se izraelska “operacija nastavi” u Rafahu.

Presude koje donosi Međunarodni sud pravde su obvezujuće, ali ih on ne može provesti. Iako je Izrael potpisnik Konvencije o genocidu, sud ne može prisiliti izraelsku vladu da promijeni svoje vojne planove u Gazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!