Erdogan dobio “vjetar u leđa” uoči drugog kruga izbora

Svijet 22. maj 202318:12 0 komentara
Tayyip Erdogan (Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS)

Kandidat za predsjednika Turske koji je osvojio za treće mjesto u prvom krugu izbor podržao je predsjednika Tayyipa Erdogana u ponedjeljak, pojačavajući i intenzivirajući izazove sadašnjeg opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu glasanja koji će se održati u nedjelju, 28. maja, javlja Reuters.

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, objavio je svoju podršku Erdoganu u drugom krugu.

Ogan, tvrdolinijaški nacionalista koji je bio malo poznat u široj javnosti prije kampanje, osvojio je podršku od 5,2 posto u prvom krugu predsjedničkih izbora 14. maja, što je navelo neke analitičare da ga nazovu potencijalnim odlučujućim faktorom za drugi krug.

Ogan je podržao Erdogana na konferenciji za novinare u Ankari i rekao da je njegova kampanja učinila turske nacionaliste “ključnim igračima” u politici.

Erdogan je 14. maja dobio podršku od 49,5 posto u poređenju sa Kilicdarogluom sa 44,9 posto, dok je koalicija vladajuće stranke osvojila većinu u parlamentu, dajući predsjedniku prednost u nastojanju da produži dvije decenije svoje vladavine.

Ogan, 55, bivši akademik, bio je predsjednički kandidat u prvom krugu saveza desničarskih stranaka predvođenih Partijom pobjede, koja je poznata po svom antiimigrantskom stavu u Turskoj, državi koja je primila najveći broj izbjeglica na svijetu.

Kilicdaroglu je obećao da će poništiti veći dio Erdoganovih širokih promjena u turskoj domaćoj, vanjskoj i ekonomskoj politici, uključujući poništavanje neortodoksnog ekonomskog programa za rješavanje krize troškova života.

Analitičari kažu da bi Oganova podrška trebala dati poticaj Erdoganu, ali i podijeliti Oganove pristalice. Stranka pobjede će posebno saopćiti svoj stav o drugom krugu u utorak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!