Figaro: SAD više nikada neće biti moćna kao prije, 5. novembar – ključni datum za budućnost

Svijet 21. feb 202416:46 0 komentara
Pixabay

Amerika više nikada neće biti ona Amerika iz 1945. godine, pa Evropa mora da preuzme odgovornost za svoju budućnost - ocjenjuje francuski list "Figaro".

Svijet 21. vijeka neće se vratiti u eru poslije Drugog svjetskog rata. Zato Evropljani moraju preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom i dati apsolutni prioritet svom ekonomskom suverenitetu i svom ponovnom naoružavanju – navodi list.

U tekstu se procjenjuje da će predsjednički izbori u SAD-u (5. novembar 2024.) biti ključni za budućnost demokratije u Americi i ostatku svijeta, ali da ni ponovna pobjeda Joea Bidena neće riješiti probleme niti vratiti SAD na neprikosnovenu poziciju na globalnom nivou.

Procjenjuje se i da će rivali na tim izborima biti Donald Trump, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja, iako je protiv njega podnesena 91 tužba, i Biden, koji namjerava da se ponovo kandiduje uprkos poodmaklim godinama.

“Figaro” naglašava da je Bidenov problem unutrašnja politička krize koja ne jenjava od “juriša na Kapitol 6. januara 2021. godine”.

Poseban problem je nelegalna imigracija, jer su samo u decembru 2023. privedene 302.000 “ilegalaca”.

Biden i Kongres, u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci, ne mogu da nađu kompromis, pa je rad institucija vlasti blokiran, a pravosudni sistem zbog politizacije lišen legitimiteta.

Osim toga, i američki federalizam je ugrožen, jer se guverner Teksasa otvoreno suprotstavlja centralnoj vladi po pitanju migranata.

Politički haos koji je zahvatio SAD širi se van institucija i ugrožava i naciju i demokratiju, upozorava “Figaro”.

Prosječni životni vijek u SAD “pao” je na 76,1 godinu zbog masovne upotrebe narkotika i pogibija od vatrenog oružja. U SAD traje i kulturni rat što povećava strah, mržnju i nasilje.

Američka nacija se fragmentira pod uticajem radikalnog individualizma i razdvajanja različitih zajednica zahvaljujući društvenim mrežama.

Ni Bidenov reizbor neće biti dovoljan da izvuče SAD iz egzistencijalne krize koju proživljavaju, zaključuje “Figaro”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!