FOTO / Strašni prizori iz Japana, broj žrtava popeo se na 48: “Mislim da više ne možemo živjeti ovdje”

Foto 02. jan 202409:49 0 komentara
Kyodo/Newscom/Profimedia

Prema posljednjim informacijama, najmanje 48 ljudi poginulo je u razornom potresu koji je pogodio Japan u ponedjeljak.

Snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desecima tisuća domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine.

Miki Kobayashi, stanovnica Ishikawe, navodi da je njena kuća bila oštećena i u potresu 2007., a sada se usrušio zid, piše SkyNews. “Mislim da više ne možemo živjeti ovdje.”

Kyodo/Newscom/Profimedia
Kyodo/Newscom/Profimedia
Kyodo/Newscom/Profimedia
Kyodo/Newscom/Profimedia
Kyodo/Newscom/Profimedia
Kyodo/Newscom/Profimedia
Kyodo/Newscom/Profimedia

Potres preliminarne magnitude 7,6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Japanska meteorološka agencija prvotno je za prefekturu Ishikawa izdala upozorenje za veliki cunami, prvo otkad su potres i cunami u ožujku 2011. godine pogodili sjeveroistok Japana usmrtivši blizu 20.000 ljudi. Kasnije je upozorenje sniženo na razinu preporuke.

Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri desetljeća, naveo je američki Geološki institut.

Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi medijima.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima kasno u ponedjeljak da je uputio timove za potragu i spašavanje da učine sve što je u njihovoj moći da spase živote, iako je pristup pogođenom području otežan zbog blokiranih cesta.

Agencija carske obitelji priopćila je da će nakon katastrofe biti otkazan najavljeno novogodišnje pojavljivanje cara Naruhita i carice Masako u utorak.

Do potresa je došlo u osjetljivom trenutku za japansku nuklearnu industriju, koja se suočila sa žestokim protivljenjem dijela lokalnog stanovništava otkad su potres i cunami 2011. godine uzrokovali katastrofu nuklearne elektrane u Fukushimi.

Japan je prošli tjedan ukinuo operativnu zabranu nametnutu najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu, Kashiwazaki-Kariwa, koja je izvan pogona od cunamija 2011. godine.

Regulatorna nuklearna agencija rekla je da nisu potvrđene nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!