(FOTO/ VIDEO) Dramatične scene iz Dubajia, ljudi ostali bez hrane i vode: ‘Niko nam ne govori šta se dešava…’

Svijet 18. apr 202411:54 0 komentara
Facebook/Jodi Abar

Turisti zaglavljeni u zračnim lukama u Dubaiju ispričali su da "očajnički traže hranu" dok im istovremeno ponestaje vode, zbog velikih poplava koje su prouzrokovale kiše i grmljavinske oluje, prenosi BBC.

U utorak je otkazano skoro 50 letova, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile snimke luksuznih automobila koji plutaju u bujicama vode i shopping centara koji su se počeli puniti vodom, navodi BBC.

Vlasti su izdale upozorenje građanima da ostanu kod kuće, ali čini se da su zaboravili na putnike u zračnim lukama, koji su rekli da satima čekaju bez ikakvih informacija. Stvorile su se velike gužve na šalterima, s grupama koje su pljeskale i zviždale u znak protesta.

Prema podacima stranice za praćenje letova Flight Aware, 150 letova koji su trebali napustiti Međunarodnu zračnu luku Dubai bilo je odgođeno, a 120 ih je otkazano. Emirates, vodeća aviokompanija Dubaija, najavila je obustavljanje usluga do četvrtka ujutro.

“Trenutno imamo značajne smetnje zbog vremenskih neprilika i kontinuirano radimo s našim timovima za hitne slučajeve kako bismo uspostavili normalan rad što je prije moguće”, objavila je u srijedu Međunarodna zračna luka Dubai na društvenoj mreži X.

Danas su javili da se letovi nastavljaju s terminala 1 uz napomenu da je moguće putovanje samo uz potvrđene rezervacije, budući da se letovi još uvijek otkazuju i kasne.

Putnici su preživljavali samo pomoću “duty free” trgovina – gdje su proizvodi oslobođeni lokalnih ili državnih poreza i pristojbi, pod uvjetom da će ih kupiti turisti koji će zatim platiti carine i poreze u zemlji odredišta.

James i Elizabeth Devine iz Cambridgea zaglavili su na pogrešnoj zračnoj luci sa svojim šestomjesečnim sinom, nakon što je njihov let s vjenčanja u Sydneyju preusmjeren. Sletjeli su u zračnu luku Dubai World Central, udaljenu više od 80 kilometara od namjeravanog odredišta, Međunarodne zračne luke Dubai.

“Restorani su zatvoreni, jedina hrana koju imamo je iz “duty free” trgovina, dakle nema hrane za dojenčad ili malu djecu. Nema ni pelena, pa ih dijelimo s drugim putnicima kojima također trebaju”,rekao je James.

S obzirom na to da novi putnici svako malo pristižu, James procjenjuje da su u zračnoj luci trenutno stotine, ako ne i tisuće ljudi. Čekali su 13 sati, dok se polako stvarala panika zbog manjka hrane i vode.

Margaret i Derek McArthur, stariji par iz Monifietha u Škotskoj, u srijedu je trebao krenuti iz Dubaija prema Tokiju. Stigli su na ukrcavanje u 6 ujutro, ali 13 sati kasnije još uvijek nisu imali alternativni let ili objekt u kojem mogu prespavati.

“Nemamo hrane, popili smo dosad samo kavu. Očajnički trebamo nešto pojesti, nisu nam izdani nikakvi vaučeri i ne znamo što se događa”, rekla je Margaret.

Matt Weir koji živi u Dubaiju već deset godina, prisjetio se “velikog zlokobnog oblaka” koji se pojavio na nebu tijekom popodneva u utorak.

“Nebo je postalo potpuno crno i apokaliptično, vidio sam da dolazi oluja. Dubai je ostao pod vodom, tisuće kuća je potpuno poplavljeno”, rekao je Weir, prenosi Jutarnji.

U utorak je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabilježena najveća količina padalina od početka bilježenja prije 75 godina. Kiša nije uobičajena u UAE, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci. Zbog toga mnogim cestama nedostaje odvodnja u slučaju poplava, a vojska i policija su evakuirali građane u najteže pogođenoj pokrajini Ash Sharqiyah North.

Škole će ostati zatvorene do sljedećeg tjedna, a rad od kuće je produžen na još jedan dan za većinu vladinih službenika. Predsjednik je također naredio da se pogođene obitelji premjeste na sigurnije lokacije. U poplavi je poginula najmanje jedna osoba, 70-godišnjak koji se utopio u automobilu u Ras Al-Khaimahu, a nedavno su objavljene fotografije koje pokazuju kako voda poplavljuje i pustinjska područja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!