Google Earth će prikazivati odakle ističu staklenički gasovi

Svijet 14. feb 202416:05 0 komentara
Fena/Ilustracija

Google i ekološka grupa Environmental Defence Fund (EDF) u srijedu su predstavili zajednički projekat za otkrivanje izvora emisija plinova koje zagrijavaju klimu iz naftne i plinske infrastrukture a koje će novi satelit biti u stanju da otkrije iz svemira.

MethaneSAT će biti lansiran sljedećeg mjeseca i jedan je od nekoliko satelita koji se postavljaju u zemljinu orbitu radi praćenje emisija metana širom svijeta. Cilj je utvrditi glavni izvori nevidljivog, ali snažnog stakleničkog plina.
Ovo partnerstvo predvode EDF, Novozelandska svemirska agencija, Univerzitet Harvard i drugi.

Podaci sa satelita će biti dostupni kasnije ove godine, a Google Cloud će pružiti mogućnost obrade informacija.

Google je također rekao da će kreirati mapu naftne i plinske infrastrukture, koristeći umjetnu inteligenciju za identifikaciju komponenti poput rezervoara za naftu. Podaci MethaneSAT-a o emisijama će tada biti prekriveni Google mapom kako bi se lakše razumjelo koje vrste opreme za naftu i plin najčešće istječu.

Kako prenosi Reuters, informacije će biti dostupne putem Google Earth Engine, platforme za geoprostornu analizu, kasnije ove godine. Earth Engine je besplatan za istraživače, neprofitne organizacije i medije.

Lansiranje satelita dolazi u trenutku kada vlade staju u kraj kratkoročnim izvorima stakleničkih plinova, a preko 50 velikih državnih i nezavisnih operatera nafte i plina, od ExxonMobila do Saudi Aramcoa, obećalo je na klimatskom samitu COP28 da će smanjiti svoje curenje metana na skoro nulu do kraja ove decenije.

Sjedinjene Američke Države su među zemljama s najvećim emitovanjem metana i predložile su obavezne mjere za zaustavljanje curenja iz naftnih i plinskih operacija. Novo pravilo američke Agencije za zaštitu životne sredine omogućilo bi javnosti da prijavi velika curenja metana federalnim regulatorima ako imaju pristup tehnologiji detekcije metana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!