Haaretz: Najgora izraelska vlada ikada želi da pusti zemlju da gori

Svijet 21. feb 202411:31 0 komentara
Reuters

Odluka da se muslimanima zabrani dolazak na molitvu u džamiju Al-Aksa tokom ramazana je “najopasnija odluka koju je ova užasavajuća vlada donijela od početka rata”, navodi se u tekstu koji je objavio izraelski list Haaretz. Ističe se da je premijer Benjamin Netanyahu je još jednom "poklekao" pred ekstremnim desničarima kako bi pokušao spasiti svoju vladu, iako su ga sigurnosne službe upozorile da bi to moglo “dodatne frontove” u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Ramazan, koji počinje sljedećeg mjeseca, mogao je biti odlična prilika da se dokaže da Hamasovi glasnogovornici lažu i da je izraelski rat protiv Hamasa, a ne protiv cijelog palestinskog naroda ili protiv svih muslimana”, navodi Haaretz.

Ističe se da je to također bila prilika da se potkopa Hamasova “propaganda” da Izrael namjerava naštetiti slobodi molitve muslimana na na Brdu Hrama (Al-Aksi) i promijeniti tamošnji status quo, te prilika da Izrael pokaže da pravi razliku između Hamasa i Arapa u Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Izraelu.

Ali ovu vladu, najgoru u historiji Izraela, kontroliše aktivista Brda hrama Itamar Ben-Gvir, a na čelu je propali državnik čiji je pogled na svijet doveo Izrael do ruba ponora. Posljedično, ne samo da propušta ovu šansu, već koristi Ramazan kao priliku da dolije još ulja na vatru sukoba s Palestincima”, navodi se.

Prema pisanju Haaretza, na sastanku ratnog kabineta u nedjelju je premijer Benjamin Netanyahu je “još jednom poklekao pred hirovima” ministra nacionalne sigurnosti Ben-Gvira. Naime, sudeći po sažetku diskusije, čini se da policija namjerava strogo ograničiti ulazak muslimanskih vjernika u Al-Aksu tokom Ramazana, uključujući arapske državljane Izraela.

Ova odluka je donesena iako dosadašnja iskustva pokazuju da ograničavanje ulaska na Brdo tokom Ramazana gotovo uvijek iziskuje visoku sigurnosnu cijenu. Iz perspektive Palestinaca, ova odluka je još jedan dokaz prijetnje njihovom statusu na njihovom najsvetijem mjestu”, navodi se.

Zatim se objašnjava da je ova odluka donesena u suprotnosti sa stavovima Izraelskih odbrambenih snaga i službe sigurnosti Shin Bet, koji su upozorili da bi ograničenja mogla zapaliti dodatne frontove sukoba u Jerusalimu, Zapadnoj obali i mješovitim jevrejsko-arapskim gradovima unutar Izraela. Također je donesena pored prigovora pravnih savjetnika koji su istakli da postoji ustavni problem sa nametanjem oštrih ograničenja slobode vjere izraelskih građana.

Prema statusu quo koji je i sam Netanyahu više puta potvrdio, samo muslimanima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama. Shodno tome, argument da je sloboda verovanja Jevreja također ograničena na lokalitetu je lažan, čak i preziran”, navodi Haaretz, te ističe da je ova “opasna odluka” uslijedila nakon odluke da se palestinskim radnicima sa Zapadne obale ne dozvoli povratak na posao u Izrael i da se zatvari kapija Brda hrama za hiljade muslimanskih vjernika svakog petka.

Netanyahu više ne uživa pretpostavku neznanja ili grešku u prosudbi. U najboljem slučaju, on je ovu odluku donio iz razloga koji nemaju nikakve veze s nacionalnim interesima Izraela – konkretno, iz brige za stabilnost njegove vladajuće koalicije. A u najgorem slučaju, on je to napravio da bi produžio i radikalizirao rat i time odgodio dan obračuna nakon rata”, ističe se na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!