Hiljade Mađara prisustvovalo Paradi ponosa u Budimpešti

Svijet 24. jul 202119:071 komentar
Izvor: REUTERS/Marton Monus

Nekoliko hiljada Mađara pridružilo se godišnjoj Paradi ponosa u Budimpešti kako bi izrazili podršku LGBTIQ zajednici i neslaganje sa novim zakonom kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine sve više radikalizuje politiku u svojoj zemlji predstavljajući je kao borbu za očuvanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma.

Evropska komisija je pokrenula postupak zbog novog mađarskog zakona koji je u julu stupio na snagu jer ga smatra diskriminatorskim i protivnim evropskim vrijednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Orban, čiju vladu 2022. očekuju nimalo lagani parlamentarni izbori, tvrdi da su pitanja poput prava zajednice LGBTQI unutrašnje pitanje nacionalnih vlada i najavljuje da će raspisati referendum o novom zakonu za koji tvrdi da nije uperen protiv homoseksualnih osoba, već da mu je svrha zaštita mađarske djece.

Organizatori subotnjeg marša pozivaju pristaše da ustanu protiv mržnje i pokušaja “pohlepnih političara” da zastraše LGBTQI osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar