Improvizirane bolnice “niču” na granici s Ukrajinom

Svijet 13. mar 202214:06
N1

U mjestu Dorohusku, na granici Poljske i Ukraine, postavljena je improvizirana bolnica u vidu posebnog šatora sa grijanjem gdje doktori i medicinske sestre rade dan i noć da prime izbjeglice iz Ukrajine. Dozvole za ulazak na taj prostor je trenutno nemoguce dobiti, ali su novinari N1 uspjeli stupiti u kontakt sa tamošnjim radnicima preko ambasade BiH u Varšavi.

Jedan od bolničara uključen u ovu akciju je objasnio da se u ovoj bolnici pružaju razne zdravstvene usluge ljudima iz svih starosnih grupa, te da na dan uspiju tretirati 20 do 30 ljudi.

Svi koji dođu u bolnicu dobiju tople napitke, te im se obezbjedi mjesto da se ugriju. Zatim im se pruži pomoć ako imaju bilo kakve povrede.

Djeci se obično daje hrana sa visokom nutricionističkom vrijednošću, i obično najmlađi dođu zbog prehlade, infekcije ili jer povraćaju mnogo, objasnio je on.

N1

Što se tiče odraslih, objasnio je da stresne situacije među izbjeglicama dovode i do srčanih udara, te se u takvim slučajevima pruža hitna pomoć u ovim šatorima.

“Želimo da sada sa našim ambulantim kolima dalje razvijamo ovaj projekat, da pomognemo ovim porodicama”, izjavio je on.

Projekat je zaživio prošle nedjelje zahvaljujući inicijativi građana koju koordinira Fondacija Podlasie Angels (Fundacija Podlascy Aniołowie).

“Bolnica je postavljena za tri sata. To je bilo moguće zahvaljujući vama, za novac koji smo prikupili na podračunu fondacije posvećen pomoći Ukrajini”, napisao je direktor fondacije u videu objavljenom na Facebooku 6. marta.

N1

Također se zahvalio udruženju Porozumienie Zielonogorskie, te i kompaniji MedFire za pomoć u projektu.

“Porozumienie Zielonogorskie je, između ostalog, pomogla da se pronađu medicinari iz cijele Poljske koji su pristali da ovdje rade smjene kao volonteri. Također su se pobrinuli za svu potrebnu papirologiju. Kompanija MedFire je obezbijedila potpuno opremljeno vozilo hitne pomoći i bolničare. Mi smo se fokusirali na isporuku lijekova, medicinske opreme i grijača – zahvaljujući kojima će unutra biti toplo. Još uvijek prikupljamo sredstva na naš račun. Pozivamo sviju da podrže našu stvar”, rekao je direktor Stefan Sochon tada za Tvn24.

N1

Ispričao je i da su u ovoj bolnici pomogli ženi koja je prešla poljsku granicu samo tri sata nakon carskog reza u Ukrajini.

“Zbrinuli smo trogodišnju djevojčicu koja je izgubila ruku u eksploziji bombe, vjerujem da se to dogodilo u Harkovu. Mislim da ćemo, kada se otvori ambulanta u poljskoj bolnici, moći uradite još više. Imamo 15 ljekara, 35 bolničara i 20 medicinskih sestara. Oni će ovdje raditi kao volonteri po principu rotacije”, rekao je jedan bolničara tada za Tvn24.

Medicinska sestra koja radi tu je također rekla da su se brinuli o bebi koja je donijeta u inkubatoru.

Najnovije vijesti vezane za rat u Ukrajini pratite iz minute u minutu na LIVE BLOGU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar