Island privremeno obustavlja lov na kitove: Bliži li se kraj ovoj praksi?

Svijet 21. jun 202310:54 0 komentara
Reuters

Islandska vlada saopćila je danas da obustavlja lov na kitove do kraja avgusta, u ime dobrobiti životinja, također nagovještavajući da se toj kontroverznoj praksi bliži kraj.

„Donio sam odluku da privremeno prestanemo s kitolovom“ do 31. avgusta, rekao je ministar za hranu Svandis Svavarsdotir i dodao da se odluka zasniva na zakonu o dobrobiti životinja.

Ministar je dodao da ta aktivnost nema budućnosti ukoliko vlada i nositelji lovačke dozvole ne mogu jamčiti uvjete dobrobiti kitova.

Posljednje aktivno lovačko društvo u zemlji, Hvalur, već je najavilo da će ova sezona biti posljednja zbog pada profitabilnosti kitolova.

Sezona lova na kitove na Islandu traje od sredine lipnja do sredine rujna, ali je malo vjerojatno da će se aktivnosti nastaviti nakon 31. kolovoza.

Godišnje kvote dopuštaju ubijanje 209 velikih i 217 malih kitova. Ali je ulov posljednjih godina slabiji zbog manje potražnje za mesom kitova.

Prema posljednjim anketama, 51 posto građana Islanda je protiv lova na kitova, dok je ih prije četiri godine bilo 42 posto.

Islanđani su protiv lova jer ubijanje kita može potrajati i nekoliko sati i protivno je islandskom zakonu.

Video snimke koje su vlasti nedavno objavile pokazuju agoniju kitova ulovljenih prošle godine.

Island, Norveška i Japan su jedine zemlje koje još dopuštaju lov na kitove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad