Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“

Svijet 22. jun 202414:26 0 komentara
Ilustracija (F.Z./N1)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je odnijela mnoge živote, neobični "meteocunamiji" pogodili su Balearska ostrva, velike su poplave u francuskim Alpima, a smrtonosni šumski požari su bjesni u Turskoj.

U gradu Fođi na jugu Italije očekuju se 42 stepena Celzijusa, a na Siciliji su hoteli počeli da odbijaju goste zbog suše na ostrvu, piše „Daily Mail„.

U Španiji, u ljetovalištu Puerto Alkudija, snimljen je dramatičan video koji prikazuje trenutak kada je ogroman talas zapljusnuo drugu stranu puta.

Sličan snimak snimljen je početkom nedjelje na Menorki, gde je ogroman talas odneo sve ležaljke sa plaže.

U međuvremenu, u Turskoj je jedanaest ljudi izgubilo život, a na desetine je povrijeđeno u velikom šumskom požaru koji je tokom noći zahvatio nekoliko sela, rekao je ministar zdravlja zemlje. Slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako plamen guta velike površine šume dok se ogromni oblaci dima dižu u vazduh.

U susjednoj Grčkoj vlasti su takođe evakuisale nekoliko sela južno od Atine i na južnom Peloponezu zbog požara.

Neviđene vodene bujice izlile su se u petak niz planinske padine u Francuskoj, opustošivši alpsko selo Sen-Kristof-an-Uazan, primoravši stanovnike da budu evakuisani helikopterima.

Na Siciliji zabilježena najviša temperatura

Italija se takođe sada priprema za požare, a toplotni talas u kombinaciji sa suvim uslovima mogao bi da stvori idealne uslove za požare na Sardiniji i Siciliji.

U blizini Napulja u sredu je izbio šumski požar, zbog kojeg su neki dijelovi grada zatrpani pepelom.

Gradonačelnik Gaetano Manfredi rekao je da je požar „vjerovatno podmetnut“, a protivpožarni avioni su se i dalje borili protiv vatrene stihije cijeli četvrtak.

Nešto južnije, na Siciliji, zabilježena je temperatura od 48,8 C – najviša u Evropi od 2021. godine.

Ljeta su sve duža i toplija, a zabrinutost zbog ekstremnih vrućina postaje sve raširenija.

U Agrigentu – mjestu poznatom po nevjerovatnim grčkim hramovima – turisti ne mogu da rezervišu hotele jer zalihe vode presušuju.

Frančesko Pikarela, lokalni šef hotelskog udruženja Federalberghi, rekao je za Tajms:  Voda se uključuje dva ili tri puta nedjeljno. Sve kuće imaju rezervoare za vodu, ali za neke to nije dovoljno. Mjesta bez vode preusmjeravaju turiste u druge pansione. A tek je jun.’

Tiziana FABI / AFP

Glavni grad Italije, Rim, takođe ključa na vrelini, a svijetom kruže slike turista koji čekaju vodu u redovima ispred Koloseuma.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se u petak, nakon čega će se vremenski sistem pomjeriti u sjeverne predjele gdje se očekuje da će donijeti pljuskove, grmljavinu i dovoljno kiše da izazove poplave.

„Meteo-cunami“ na Majorci

U međuvremenu, topla vazdušna masa na Majorci izazvala je bizaran vremenski fenomen nazvan „meteocunami“.

Mještani je zovu ‘rissaga’. Naime, brzi vremenski uslovi, poput grmljavine, uzrokuju podizanje ili spuštanje vode za samo nekoliko minuta.

Varijacije pritiska utiču na nivo mora. Ako se pritisak poveća, more se spušta – ako pritisak opadne, more se diže. Glavna karakteristika ovih uspona i padova je da se dešavaju veoma brzo. Za samo 15 minuta nivo mora može da poraste ili padne veoma primjetno, a zatim da se vrati u svoje normalno stanje – rekao je portparol španske meteorološke službe Mikel Đili.

Zbog mogućnosti ‘meteocunamija’ izdato je crveno upozorenje za cijelo ostrvo.

Šumski požari u Turskoj

U međuvremenu, u Turskoj bjesne šumski požari koji su već odnijeli nekoliko života.

Nošen vjetrovima, vatra se brzo proširila kroz sela Koksalan, Jazcičegi i Bagačik, rekao je guverner provincije Dijarbakir Ali Ihsan Su. Požar je u petak rano stavljen pod kontrolu.

Ministar zdravlja Fahretin Koča objavio je na platformi X da je umrlo 11 ljudi. Oko 80 njih je zatražilo medicinsku pomoć, među kojima je šestoro u teškom stanju.

Ministar unutarnjih poslova Ali Jerlikaja rekao je da je požar izbio kasno u četvrtak, zbog paljenja strništa oko 30 kilometara južno od Dijabakira, a vatra se brzo proširila zbog jakog vjetra, zahvativši pet sela.

U pomoć su pozvane i vazdušne snage jer intervencija sa tla nije bila dovoljna.

Prema najnovijim podacima Evropskog informacijskog sustava o šumskim požarima (EFFIS), Turska je do sada ove godine imala 74 šumska požara koji su opustošili 12.910 hektara zemlje.

Evakuacija zbog vatre

Šumski požari su izbili i u Grčkoj sa veoma vjetrovitim, vrućim i suvim uslovima. Šest sela južno od Atine i na Peloponezu moralo je da bude evakuisano zbog opasnosti od požara.

Sotiris DIMITROPOULOS / Eurokinissi / AFP

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima ili materijalnoj šteti, a vatrogascima na terenu pomažu i kanaderi.

Širi region Atine uveo je u petak zabranu ulaska u šume i parkove zbog vremenske prognoze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!