Izrael nastavio napade na Gazu

Svijet 22. jun 202415:10 1 komentar
Reuters

Izraelska vojska danas je nastavila udare po Gazi, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta saopćio da su 22 osobe ubijene u granatiranju koje je oštetilo njenu kancelariju na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Razmjena vatre preko libanske granice između Izraela i moćne militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran također je eskalirala posljednjih sedmica, izazivajući strah od širenja rata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres izjavio je u petak da prekogranična neprijateljstva ne smiju da pretvore Liban u “još jednu Gazu”, upozoravajući na rizik od izazivanja “nezamislive” katastrofe.

Njegovo upozorenje stiglo je nakon što je Izrael pojačao svoje udare u pojasu Gaze, gdje je jedna bolnica u gradu Gaza prijavila najmanje 30 mrtvih u petak.

Borbe su nastavljene ovog jutra, a svjedoci su izvještavali o sukobima između militanata i izraelskih snaga u gradu Gaza. U gradskom naselju Zejtun, izraelski helikopteri su pucali na militante, rekli su svjedoci.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da su trupe nastavile da provode operacije u centralnoj Gazi “eliminišući nekoliko naoružanih terorista i razbijajući terorističku infrastrukturu u toj oblasti”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Borbeni avioni i dodatni avioni pogodili su brojne terorističke ciljeve u Pojasu Gaze, uključujući naoružane teroriste, skladišta oružja i dodatnu terorističku infrastrukturu”, dodaje se.

U južnoj Gazi, Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopćio u petak da su 22 beživotna tijela i 45 ranjenih osoba prebačeno u terensku bolnicu Crvenog krsta nakon granatiranja “projektilima teškog kalibra” u blizini kancelarije te humanitarne organizacije u Gazi.

“Gađanje tako opasno blizu humanitarnih struktura dovodi u opasnost živote civila i humanitaraca”, saopćeno je iz MKCK-a na društvenoj mreži X.

Ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas okrivilo je Izrael za granatiranje, rekavši da je u napadu poginulo 25 osoba i 50 ranjeno u južnoj priobalnoj oblasti Al-Mavasi, gdje se hiljade raseljenih ljudi sklanjaju u šatore.

Portparol izraelske vojske nije priznao bilo kakvu ulogu u incidentu, ali je rekao da su “u toku revizije”.

Na sjeveru Pojasa, teritorijalno ministarstvo zdravlja navodi da je direktor bolnice Al-Ahli u gradu Gazi prijavio 30 mrtvih u vazdušnim napadima. Portparol Agencije za civilnu odbranu Mahmud Basal rekao je da je pet opštinskih radnika poginulo kada je bombardovana garaža u gradu.

Izraelska invazija na Gazu počela je nakon napada Hamasovih militanata iz te palestinske teritorije 7. oktobra na južni Izrael. U napadu je ubijeno 1.194 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim podacima Izraela.

Militanti su također uzeli više od 100 talaca.

U višemesečnoj izraelskoj ofanzivi ubijeno je najmanje 37.431 osoba, takođe uglavnom civila, navode u Ministarstvu zdravlja Gaze koje je pod kontrolom Hamasovih militanata.

Rat je uništio veći dio infrastrukture Gaze i ostavio stanovnike bez hrane, goriva i drugih osnovnih stvari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare