Izrael odobrio planove za “ofanzivnu i defanzivnu akciju”

Svijet 14. apr 202420:39 0 komentara
REUTERS/Amir Cohen

U obraćanju medijima nakon sjednice ratnog kabineta, portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su planovi za ofanzivnu i odbrambenu akciju odobreni nakon sinoćnjeg napada Irana.

“Hamas i Iran žele zapaliti Bliski istok i eskalirati region”, rekao je Hagari, dodajući da je IDF i dalje ” u visokoj pripravnosti”.

“U posljednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofanzivnu i za defanzivnu akciju. Nastavićemo da štitimo državu Izrael i da zajedno sa našim partnerima gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za čitav Bliski istok,” dodao je portparol izraleske vojske.

Hagari hvali odgovor ” regionalnog saveza” koji je pomogao da se sruši 99% municije koju je Iran ispalio na Izrael. Ovo je bio prvi put da je takva koalicija zajedno radila protiv prijetnje Irana. Oko 350 projektila i dronova, teških oko 60 tona, ispaljeno je sinoć na Izrael, kaže on. Ističe da će smjernice komande ostati na snazi, ali gdje god vojska može ublažiti ograničenja, to će i učiniti.

“Njihov (iranski) plan je propao. Samo nekoliko projektila uspjelo je ući u izraelski zračni prostor. Nanijeli su vrlo malu štetu infrastrukturi ove baze ratnog zrakoplovstva”, rekao je Hagari.

Press konferenciju zaključio je rekavši da Izrael nije izgubio iz vida ono što je nazvao misijom države u Gazi – gdje Izrael pokušava uništiti palestinsku oružanu grupu Hamas i osloboditi taoce, koje je ta grupa uzela kada je napala izraelske zajednice prošlog oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!