Izrael pokrenuo masovne napade u Pojasu Gaze, poginulo najmanje 240 osoba

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Prema medijskim izvješćima, izraelska je vojska tijekom noći pokrenula golemi val napada na mete Hamasa i drugih terorističkih skupina u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Times of Israel izvijestio je rano u subotu o opsežnim kopnenim bitkama oko grada Khan Younis u južnom dijelu zatvorenog područja. IDF je rekao da su neki od čelnika Hamasa bili u tom području.

Times of Israel također je izvijestio, citirajući stanovnike Pojasa Gaze, da je izraelska vojska bacila letke u Khan Younis pozivajući stanovnike da pobjegnu u Rafah na jugu, jer je to područje opasno. Napadi IDF-a zabilježeni su i na Rafah.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednotjednog prekida vatre.

Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju. Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.

Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko inicijativa i prijedloga za produljenje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.

Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela nekoliko talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

Izrael i Hamas prvotno su pristali na četverodnevno primirje, koje je započelo 24. studenoga. Stanka je potom produžena do petka ujutro.

IDF napao 400 ciljeva

Izraelska vojska saopštila je danas da je napala više od 400 ciljeva u Pojasu Gaze, a u tim udarima je poginulo 240 ljudi, prema Vladi koju predvodi palestinski Hamas.

Hamas je dodao u saopštenju da je u izraelskim vazdušnim, artiljerijskim i pomorskim udarima na Pojas Gaze ranjeno još 650 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad