Izrael u Gazi “koristio bombe s bijelim fosforom”

Svijet 11. okt 202318:28 0 komentara
Majdi Fathi / Zuma Press / Profimedia

Izrael je u srijedu gađao zapadnu lučku oblast Gaze s nekoliko bombi s bijelim fosforom, što je rezultiralo stotinama slučajeva gušenja, naveli su palestinski medicinski izvori.

Izvori su potvrdili da je napad doveo do toga da je stotine Palestinaca patilo od gušenja, pri čemu je značajan broj njih prevezen u bolnice, dok je drugima pružena medicinska pomoć na mjestu događaja.

“Najviše tegoba uočeno je kod djece i starijih osoba, posebno onih s već postojećim respiratornim poremećajima,” navode izvori.

Dopisnik Anadolu javio je da je ogromno područje u zapadnoj Gazi navodno bilo prekriveno bijelim fosforom.

Bijele fosforne bombe su međunarodno zabranjene Ženevskom konvencijom iz 1980. godine, koja izričito zabranjuje njihovu upotrebu kao zapaljivog oružja protiv ljudi i životne sredine.

Izraelska strana nije komentarisala ove navode.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”. Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju “Gvozdeni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U nasilju je ubijeno više od 2.255 ljudi, uključujući najmanje 1.055 Palestinaca u Gazi i 1.200 Izraelaca na drugoj strani.

Opširnije u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!