Izraelski mediji: Desetine izraelskih vojnika zadobilo povrede očiju u Gazi, mnogi izgubili vid

Svijet 07. dec 202318:45 1 komentar
REUTERS/Amir Cohen

Stotine vojnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji se bore protiv Hamasa u Gazi pretrpjeli su teške oftalmološke povrede, a neki su čak izgubili vid na jedno ili oba oka, javljaju izraelski mediji.

Kako izvještava The Jerusalem Post, pozivajući se na nacionalnog emitera KAN News, većina zadobivenih povreda očiju kod vojnika IDF-a zadesilo je one koji nisu nosili zaštitnu opremu, odnosno opremu za zaštitu očiju, koja je potrebna tokom borbe.

Povrede očiju uglavnom su zadobivene bliskim kontaktom s šrapnelima i trzajem (povratni moment ispaljenog metka), iako su neki borci pretrpjeli direktne pogotke u borbi s Hamasom, navodi se u izvještaju.

“Blizu 15 posto povreda očiju kod vojnika rezultiralo je gubitkom vida”

Zabrinjavajuće je da je oko 10-15 posto zadobivenih povreda rezultiralo gubitkom vida na jednom ili oba oka kod vojnika IDF-a.

KAN je dalje izvijestio da je oko 40 vojnika s povredom oka hospitalizirano u Medicinskom centru Soroka u Beershebi od 7. oktobra, petorica su stigla u bolnicu s teškim ozljedama ranije ove sedmice. Dvoje od petero navodno je podvrgnuto operaciji u posljednja 24 sata.

Prošlog mjeseca The Jerusalem Post je javio da su oftalmolozi iz Soroke napravili kratki video kako bi podigli svijest vojske o potrebi nošenja zaštitnih naočala u svakom trenutku.

IDF: Zaštitne opreme za vojnike ne nedostaje

Vojska je odgovorila na izvještaj KAN News-a, ustvrdivši da u svojim redovima ne nedostaje opreme za zaštitu očiju.

“IDF radi na uklanjanju incidenata u kojima vojnici koji moraju nositi zaštitne naočale to ne čine tako što redovno objašnjavaju [njegovu važnost]”, kazao je glasnogovornik IDF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare