Izraelski ministar odbrane otputovao u SAD na “kritične” razgovore u vezi Libana i Gaze

Svijet 23. jun 202417:30 0 komentara
Yoav Gallant (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant otputovao je na sastanak sa visokim zvaničnicima administracije Joea Bidena u Washingtonu zbog, kako je opisao, "kritičnih" razgovora o sukobima s Hamasom u Gazi i Hezbollahom u Libanu, javlja Guardian.

U pratnji zamjenika načelnika Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga, Gallant će se sastati s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i specijalnim izaslanikom Joea Bidena, Amosom Hochsteinom.

Gallantova posjeta dolazi dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponavlja svoju tvrdnju da je Bidenova administracija “dramatično smanjila” isporuke oružja Izraelu u posljednjih nekoliko mjeseci, što je optužba koja je razljutila američke zvaničnike koji su je opisali kao “zbunjujuću”.

Netanyahu je danas ponovio ove tvrdnje, te ponovo podcrtao svoj otpor prekidu rata u Gazi dok je Hamas tamo još aktivan, što je jedan od uvjeta Hezbollaha za deeskalaciju.

Tokom ovih sastanaka planiram razgovarati o razvoju događaja u Gazi i Libanu. Ovi razgovori su posebno važni i utjecajni u ovom trenutku. Spremni smo za bilo kakvu akciju koja može biti potrebna u Gazi, Libanu i u dodatnim područjima“, rekao je Gallant.

Prijelaz na fazu C u Gazi je od velike važnosti. O ovome ću razgovarati s američkim zvaničnicima, kako to može omogućiti dodatne stvari i znam da ćemo ostvariti blisku saradnju s SAD-om po ovom pitanju“, rekao je.

Usred zabrinutosti da bi sukob s Hezbollahom mogao eskalirati u širi rat, vođa ove grupe, Hassan Nasrallah, ponovio je prijetnje da će njegov pokret napasti širom Izraela.

Libanska oružana grupa u subotu navečer objavila je video koji prikazuje izraelske položaje i koordinate, zajedno s isječkom govora iz prošle sedmice u kojem je Nasrallah rekao: “Ako se rat nametne Libanu, otpor će se boriti bez ograničenja ili pravila”.

Nasrallah je u govoru u srijedu rekao da su lideri militantnih grupa iz Irana, Iraka, Sirije, Jemena i drugih zemalja ranije nudili slanje desetina hiljada boraca u pomoć Hezbollahu, ali je rekao da grupa već ima više od 100.000 boraca.

Rekli smo im, hvala, ali preopterećeni smo brojem koji imamo“, rekao je Nasrallah.

Zvaničnici iz libanskih i iračkih grupa koje podržava Iran kažu da će borci iz cijele regije učestvovati ako izbije rat na granici Libana i Izraela. Hiljade takvih boraca već su raspoređene u Siriji i mogli bi lako preći granicu u Liban.

Borit ćemo se rame uz rame s Hezbollahom” ako izbije sveopšti rat, rekao je jedan zvaničnik grupe koju podržava Iran u Iraku za Associated Press u Bagdadu koji je želio ostati anoniman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!