Izraelski parlament podržao Netanyahuovu deklaraciju protiv “jednostranog” uspostavljanja palestinske države

Svijet 21. feb 202416:36 0 komentara
Reuters

Izraelski Knesset izglasao je podršku protivljenju premijera Benjamina Netanyahua "jednostranom" stvaranju palestinske države, prenosi Guardian.

Reuters izvještava da je 99 od 120 poslanika glasalo za podršku deklaraciji koju je ranije ove sedmice usvojila vlada. Devet zastupnika je glasalo protiv. Izraelski stav je također da bi bilo kakav trajni sporazum sa Palestincima morao biti postignut direktnim pregovorima između strana, a ne “međunarodnim diktatom”.

Kako navodi Guardian, kritičari tvrde da ova pozicija zapravo daje Izraelu jednostrani veto na stvaranje palestinske države i da je upravo to jedan od razloga zašto je napravljen mali napredak ka rješenju s dvije države od potpisivanja sporazuma iz Osla prije 30 godina.

U svom predmetu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ove sedmice, palestinska delegacija je citirala Netanyahuove vlastite riječi u pokušaju da pokaže da Izrael ne pristupa pregovorima s dobrom namjerom, pri čemu je premijer obećao izraelskim građanima da će “zauvijek držati Jerusalim ujedinjen pod suverenitetom Izraela”.

Također je citirao Netanyahuovu izjavu iz 2019. u kojoj je rekao:

Vodim se nekoliko principa kada je u pitanju Zapadna obala koju su okupirali Izraelci. Prvi – ovo je naša domovina. Drugi – nastavićemo da je gradimo i razvijamo. Treće – nijedan stanovnik ili zajednica neće biti iseljeni u političkom sporazumu. Četvrto – izraelske vojne i sigurnosne snage će i dalje vladati cijelom teritorijom, sve do doline Jordana”.

Netanyahu je pozdravio na glasanje u Knessetu, navodeći da su zastupnici pokazali jedinstvo “protiv pokušaja da nam se nametne uspostavljanje palestinske države, koja ne samo da ne bi uspjela donijeti mir već bi ugrozila državu Izrael”.

Glasanje je izazvalo osudu iz palestinskog ministarstva vanjskih poslova, koje je optužilo Izrael da drži prava palestinskog naroda kao taoca nasilnom okupacijom teritorija na kojima Palestinci nastoje uspostaviti državu.

Ministarstvo ponovno potvrđuje da punopravno članstvo Države Palestine u Ujedinjenim narodima i njeno priznanje od strane drugih naroda ne zahtijevaju Netanyahuovu dozvolu”, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!