Izraelski Vrhovni sud odlučio: Vlada mora regrutovati ultraortodoksne jevreje

Svijet 25. jun 202411:10 0 komentara
REUTERS/Ammar Awad TPX IMAGES OF THE DAY

Izraelski Vrhovni sud presudio je u utorak da vlada mora regrutovati ultraortodoksne jevrejske studente iz sjemeništa u regrutnu vojsku, što će vjerovatno izazvati šok u koaliciji premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahuova koalicija se za svoj opstanak oslanja na dvije ultraortodoksne stranke koje smatraju da su dugotrajna izuzeća od regrutacije ključna za zadržavanje svojih birača u vjerskim sjemeništima i dalje od vojske, a što bi mogla testirati njihove konzervativne običaje.

Ultraortodoksno odricanje od regrutacije postalo je posebno na udaru jer su izraelske oružane snage, sastavljene uglavnom od regruta tinejdžera i starijih civila mobiliziranih za rezervnu službu, preopterećene ratom na više frontova, u Gazi i Libanu.

“Na vrhuncu teškog rata, teret nejednakosti je akutniji nego ikad”, navodi se u jednoglasnoj presudi suda, prenosi Reuters.

Većina Izraelaca je po zakonu obavezna da služi vojsku, dok su ultraortodoksni studenti jevrejske bogoslovije već decenijama uglavnom izuzeti od službe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!