Je li Vladimir Putin stvarno zainteresovan za pregovore s Ukrajinom?

Svijet 03. dec 202207:311 komentar
Izvor: Sputnik/Ramil Sitdikov/Pool via REUTERS

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukajini navodeći da Rusija pokušava iskoristiti želju Zapada za pregovorima kako bi stvorila dinamiku u kojoj se zapadni zvaničnici osjećaju prisiljenima na preventivne ustupke ne bi li privukli Rusiju za pregovarački sto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je jednosatni telefonski razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom 2. decembra u kojem je Putin lažno izjavio da zapadna finansijska i vojna pomoć Ukrajini stvara situaciju u kojoj ukrajinska vlada direktno odbija razgovore između Moskve i Kijeva. Putin je također pozvao Scholza da preispita pristup Njemačke glede razvoja događaja u Ukrajini. Scholz je izjavio da svako diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini mora uključivati povlačenje ruskih snaga s ukrajinske teritorije.

Američki predsjednik Joe Biden je dan ranije izjavio da je spreman razgovarati s Putinom ako ruski predsjednik traži način za okončanje rata, iako je Biden priznao da nema neposrednih planova za to.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da američka nevoljkost da prizna rusku nezakonitu aneksiju ukrajinskih teritorija značajno komplikuje potragu za zajedničkim jezikom u mogućim pregovorima. Također je najavio da će se “specijalna vojna operacija”, kako Rusi zovu invaziju na Ukrajinu, nastaviti.

ISW je ranije ocijenio da retorika Vladimira Putina ukazuje na to da on nije zainteresovan za ozbiljne pregovore s Ukrajinom i da zadržava maksimalističke ciljeve za rat. Vjerovatno je da su Putin, Lavrov i Peskov dali ove izjave u vezi s pregovorima kako bi među zapadnim zvaničnicima stvorili utisak da Rusiju treba namamiti na pregovore, piše dalje Institut. Navode da neki od tih ustupaka uključuju smanjenu zapadnu finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, priznanje ruske nezakonite aneksije ukrajinskih teritorija i ograničenja vojnih akcija NATO-a i Zapada u Europi.

ISW naglašava da je ruska retorika oko pregovora nejasna i to vjerovatno kako bi uvjerili zapadne zvaničnike da započnu pregovarački proces bez jasne definicije jesu li pregovori usmjereni na prekid vatre, mirovni proces ili konačni mirovni sporazum.

Rusija bi imala koristi od privremenog sporazuma i prekida vatre s Ukrajinom i zapadnim zemljama jer bi se onda mogla fokusirati na jačanje ruskih oružanih snaga za buduće vojne operacije u Ukrajini. Međutim, Putin je pokazao malo interesa za takav prekid vatre, a Kremlj nastavlja postavljati zahtjeve koji su jednaki potpunoj predaji Zapada, što sugeriše da je Putin i dalje fokusiran na postizanje vojne pobjede. S druge strane, zapadni lideri i dalje su usmjereni na pružanje pomoći Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar